Previziunile unui expert în sănătate publică: «Vom ajunge din nou la carantină după alegeri»

2-2col-alegeri.jpg

Din cauza alegerilor, autorităţile au lăsat garda jos şi nu au mai aplicat amenzi celor care nu respectă regulile anti-COVID-19

În România, la ora actuală, nu se iau măsuri drastice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 din cauza alegerilor, crede un expert în sănătate publică. De aceea, cât de curând, vom ajunge din nou la carantină.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială şi părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe judeţe, pe oraşe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măşti în spaţiile publice, rata de transmitere creşte, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru şi de aceea avem sezonalitatea gripei”, spune Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, profesor în SUA şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, citat de digi24.ro. Acesta observă că situaţia electorală din România a făcut ca numărul amenzilor acordate celor care nu poartă mască să scadă, deşi amendarea celor indisciplinaţi ar duce la creşterea siguranţei cetăţenilor. Măsurile radicale se vor lua, crede expertul, abia după ce vor trece alegerile.

3-cap-razvan-chereches.jpg

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică

De asemenea, Răzvan Cherecheş crede că trebuie să ne obişnuim să trăim o perioadă îndelungată cu acest virus. „Trebuie să fim conştienţi: chiar dacă va ieşi vaccinul, nu vom putea proteja toată populaţia, cu acest virus vom continua să trăim pe o perioadă lungă de timp. La şase luni, un an, probabil va trebui să ne revaccinăm. Virusul va continua să existe în populaţia nevaccinată. Deci, nu vom scăpa de acest virus, e aici să stea”.

1-2col-izolare.jpg

Din cauza alegerilor, autorităţile au lăsat garda jos şi nu au mai aplicat amenzi celor care nu respectă regulile anti-COVID-19

Expertul în sănătate crede că deschiderea restaurantelor a fost o măsură riscantă. „Reprezintă un risc masiv. Soluţia nu era deschiderea restaurantelor, era sprijin pentru restaurante, un program de sprijin finanţat de stat, oferit pe termen lung, pentru că în momentul în care oamenii mănâncă şi sunt în acelaşi spaţiu, riscul de infecţie creşte masiv, creşte de multe ori. Asta nu a fost o măsură bazată pe dovezi, a fost o măsură pur politică, pur ca să mulţumească industria HoReCa.”

Loading...

Citește și

  • Stampilă de vot

    Alegeri Locale 2020. Vineri, 28 august, a început campania electorală, iar timp de 30 de zile candidații, partidele și alianțele politice vor încerca să ne convingă să le oferim votul. Iată ce trebuie să știe orice român care se va prezenta pe 27 septembrie la urne!

  • Secție de votare la alegerile locale 2020

    Alegerile locale 2020 aduc, în premieră, reguli noi care vor trebui respectate în secțiile de votare, în contextul pandemiei de coronavirus. Deoarece aglomerația este mediul propice transmiterii Covid-19, la 27 septembrie orice român care vrea să-și exercite dreptul la vot este obligat să respecte reguli stricte de igienă și distanțare. Iată ce au decis autoritățile!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1