Vlad Voiculescu, despre cazul bărbatului ars, decedat în Belgia: "Nu putem vorbi despre un autor moral"

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Inquam Photos
Sursă foto: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, referitor la bărbatul cu arsuri care a fost transferat în Belgia şi care a murit, că nu poate fi vorba despre un autor moral pentru ceea ce s-a întâmplat, însă pot exista îndoieli legate de modul în care a fost tratat pacientul.

Un bărbat de 51 de ani a murit în Belgia, după ce a fost plimbat prin trei spitale din România în urma unei arsuri pe care a suferit-o în timpul muncii. Medicii belgieni au depistat faptul că pacientul, care a murit luni, 15 februarie, avea mai multe basterii și ciuperci netratate. 

Pacientul a fost transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar, apoi, în 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi. În 28 ianuarie, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naţionale, la Centre des Grands Brûlés - IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.

Iată care a fost reacția lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății privind cazul bărbatului decedat în Belgia. „Haideţi să definim lucrurile – dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer al tânărului aş fi înţeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru al Sănătăţii comun cu ministrul de Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului în străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului. Astea sunt două atribuţii la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral, atâtat timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii şi anume pe 21 seara, pe 20 a fost accidentul, deja au primit înştiinţarea de la DSU. Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul. De îndată ce a fost găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce acest lucru a fost posibil tehnic. Da, a existat o defecţiune a avionului. Acesta este un lucru pe care l-am aflat de la Arafat. De îndată ce a găsit o soluţie alternativă, prin Ministerul Apărării, pacientul a fost transferat. Repet, pacientul a fost transferat de îndată ce s-a găsit un loc şi s-a putut tehnic să fie transferat. Nu cred să vorbim despre un autor moral”, a declarat Vlad Voiculescu, luni la Parlament, după dezbaterea moţiunii simple la adresa sa.

El a adăugat că „îndoiala pe care o avem şi asta vine discuţiile pe care le-am avut şi eu şi colegii mei cu medicul Isacu, un medic de origine română care lucrează la spitalul din Bruxelles, îndoielile pe care am putea să le avem sunt mai ales legate de modul în care a fost tratat pacientul”. „Dar nu putem să vorbim despre un autor moral, şi să comparăm asta cu lucruri din trecut, atâta timp cât  nu existat nici măcar o singură secundă în care să fi existat un loc în străinătate şi să fi refuzat transferul. M-am ocupat personal de asta, am sunat la DSU şi de îndată ce transferul a fost posibil s-a şi efectuat”, a completat Voiculescu, potrivit News.ro.

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net