Vlad Țepeș, în Top 10 al celor mai cruzi tirani ai tuturor timpurilor

Ultima actualizare:

    Vlad Țepeș, așa cum a intrat în conștiința noastră naționalăfoto: Historia
Vlad Țepeș, așa cum a intrat în conștiința noastră naționalăfoto: Historia

Românii au un reprezentant de marcă în topul celor mai smintiți și cruzi tirani ai lumii din toate timpurilor. Vlad Țepeș, fostul domnitor al Țării Românești din secolul al XV-lea, în mai multe rânduri, a fost inclus în acest inedit top de Matthew White, bibliotecar al Tribunalului Federal din Richmond, Virginia – SUA, a cărui lucrare, „Marea carte a inumanității. O istorie a ororilor în 100 de episoade”, a fost tradusă anul trecut și în limba română, la Editura Humanitas.

Demersul întreprins de americanul pasionat de istorie și justiție pleacă de la un adevăr de bun simț: cifrele avansate de el în carte nu sunt altceva decât evaluări foarte aproximative. Astfel că acesta recunoaște că îi va fi în continuare aproape imposibil să răspundă la una dintre marile întrebări ale omenirii, apărută în urmă cu circa 70 de ani: „Cine a fost mai rău, Stalin sau Hitler?”!

Ceea ce e cert e faptul că cei doi ocupă de departe primele două locuri ale acestui nedorit top. Stalin și Hitler, afirmă Matthew White, „au omorât un număr comparabil de oameni în lagăre și prin polițiile lor secrete, dar, dacă adaugăm numărul victimelor de război, Hitler ajunge în frunte”. Același autor susține însă că adăugând acestui calcul decesele celor răpuși de foamete, atunci și neamțul Hitler, și rusul Stalin sunt depășiți de un chinez, pe numele său Mao Zedong. În cele din urmă, cercetătorul american - precizând că nu consideră topul său drept clasamentul celor mai mari criminali din istorie – alege să adopte criterii mai restrictive și să pună la socoteală doar „omorurile săvârșite cu sânge rece asupra unor victime neajutorate în afara luptelor”.

Topul lui Matthew White arată astfel

Țepeș n-a fost niciodată preferatul cronicilor vremii

Matthew White mai face referire în cartea sa și la dictatorul chilian Augusto Pinochet (1973 – 1990), căruia îi atribuie 3.000 de morți și dispăruți, dar și la împăratul roman Tiberius (14 – 37 d.C.), cu 10.000 de execuții paranoice pe conștiință. De asemenea, rusul Ivan cel Groaznic (1533 – 1584), un alt cunoscut personaj istoric, e și el prezent cu numeroase victime la apel: cel puțin 3.700 de persoane ucise la nimereală, în crize de furie, la care se adaugă între 18.000 și 60.000 de oameni masacrați la Novgorod, în 1570.

Una peste alta, cercetătorul american adaugă și o concluzie amară. Hitler le provoacă occidentalilor „mai multă repulsie”, întrucât după ce „s-a întins mai mult decât îi era plapuma... a fost doborât de mânia unei lumi unite, într-un final apocaliptic”. În schimb, însă, „cazul lui Stalin este mai tipic pentru destinul tiranilor de-a lungul istoriei”. „A pândit în umbră, și-a croit, prin manipulare, drumul către vârful unei autocrații deja existente, și-a consolidat în mod brutal puterea și și-a extins imperiul jucând cu istețime la ambele capete. A murit în patul său la o vârstă înaintată, neînvins, nepedepsit, jelit de o națiune întreagă”.  

Pe de altă parte, e evident și faptul că Vlad Țepeș va rămâne definitiv instalat în orice top al ororilor. E o certitudine faptul că voievodul român nu s-a bucurat de simpatia cronicilor contemporane sau imediat ulterioare existenței sale pe acest pământ, fie ele otomane, germane sau bizantine, care l-au descris deseori drept un om crud și violent. Acestora li s-a adăugat și „inspirația” scriitorului britanic Bram Stoker, care în secolul al XIX-lea i-a pus, o dată pentru totdeauna, ștampila de „Dracula, vampirul”, care a făcut și continuă să facă înconjurul lumii, prin intermediul poveștilor.   

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net