Gripa 2019. Virusul gripal te-a băgat în sperieţi? Uite ce înseamnă denumirea lui

Ultima actualizare:

Virusul gripal care a băgat spaima în România şi din cauza căruia suntem în pragul epidemiei are un nume complicat şi greu de ţinut minte la prima vedere. Chiar dacă zilele acestea s-a tot vorbit despre AH1N1, puţini ştiu care este semnificaţia literelor şi cifrelor din componenţa numelui său. Iată mai jos cum se traduce.

Litera A

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A şi B sunt vinovate de epidemii, în timp ce virusul C dă doar forma uşoară de boală. D-ul nu afectează omul.

Literele H şi N

Specialiştii Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) au explicat faptul că virusurile gripale A sunt de mai multe feluri şi sunt împărţite în subtipuri pe baza a două proteine aflate pe suprafaţa lor: hemaglutinina (H) şi neuraminidaza (N).

Cifrele

Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) şi 11 subtipuri diferite de neuraminidază (de la N1 la N11). De aici, combinaţiile: subtipurile actuale sunt virusurile gripale A H1N1 şi A H3N2. De exemplu, noul virus gripal AH1N1 care a apărut în primăvara anului 2009 a fost foarte diferit de tot ceea ce circulase până atunci. El a provocat prima pandemie de gripă din ultimii 47 de ani, cunoscută şi sub denumirea de “gripa porcina”. Acelaşi virus circulă şi acum.

Cazurile în creștere de îmbolnăviri anunță o epidemie de gripă
Cazurile în creștere de îmbolnăviri anunță o epidemie de gripă

Virusurile gripale B

Acestea nu sunt împărţite în subtipuri, dar se pot divide în linii şi tulpini gripale.

Componenţa vaccinului gripal

Virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) şi unul sau două virusuri gripale B sunt incluse în componenţa vaccinului antigripal în fiecare an.

Gripa 2019. Se suspendă orele în şcoli din cauza gripei

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a transmis informare către unităţile de învăţământ privind efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, dar şi cu alte recomandări, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri de gripă, a declarat inspectorul şcolar Mariana Manea. Potrivit acesteia, cursurile se pot suspenda în clasele în care timp de trei zile consecutiv sunt trei cazuri de copii cu viroze sau gripă, dar şi la nivelul şcolilor dacă timp de trei zile consecutiv rata de absenteism e de peste 20%. Măsura a fost luată şi în alte judeţe precum Buzău sau Timiş. În final, autorităţile din învăţământ au decis ieri seară ca toate şcolile din ţară să fie închise în ziua de vineri din cauza cazurilor multe de gripă şi viroze. Ţinând cont de faptul că şi astăzi este zi liberă, fiind sărbătoare legală, elevii şi profesorii s-au “lipit” iar de o minivacanţă.

Numărul deceselor: 34

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 34, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), citat de Agerpres. Ultima persoană care a murit din cauza gripei este un bărbat de 62 de ani din judeţul Bihor, confirmat cu virus gripal tip A. Bărbatul avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal.

image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net