«Virusul din carnea congelată rezistă mulţi ani»

Ultima actualizare:

    Animalele bolnave sunt sacrificate şi ridicate din gospodăriiFoto: Inquam Photos
Animalele bolnave sunt sacrificate şi ridicate din gospodăriiFoto: Inquam Photos

Epidemia continuă să facă ravagii! Scăpată de sub control de autorităţile incompetente, pesta porcină africană se extinde cu repeziciune. Încă trei focare au fost confirmate în judeţul Ialomiţa, astfel că numărul acestora a ajuns la 94. Autorităţile judeţene au anunţat că 6.400 de porci au fost ucişi preventiv.

Pesta porcină, unul dintre cele mai grave fenomene cu care se confruntă România, pare de neoprit. Pentru a împiedica extinderea virusului mortal, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din Ialomiţa a dispus anularea târgurilor de la Andrăşeşti, Căzăneşti şi Ciochina. 

Cele mai multe animale au fost sacrificate la Făcăeni, 1.016 capete, iar autorităţile locale au decis că localităţile Giurgeni, Luciu, Gura Ialomiţei, Făcăeni, Hagieni şi Mihail Kogălniceanu, unde au fost ucise preventiv toate animalele, pot cere despăgubiri. Sumele pe care crescătorii de animale urmează să le primească se ridică la 1,6 milioane de lei şi acoperă paguba făcută prin uciderea a 3.483 de porci. 

Situaţia a devenit dramatică, întrucât focarele apar precum ciupercile după ploaie, scrie adevarul.ro. „Facem tot ce este posibil pentru a împiedica răspândirea virusului şi în alte localităţi“, explică Mihai Puia, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa. Pentru a limita circulaţia cu animale şi cu produse din carne de porc, inspectorii DSVSA fac verificări în trafic. În cadrul raziilor, patru persoane au fost identificate în timp ce transportau 1.750 de kilograme de carne şi preparate din porc. 

Pentru cei care aleg să sacrifice animalele şi să păstreze carnea pentru consum, directorul DSVSA Ialomiţa atrage atenţia că boala e foarte periculoasă. “Virusul din carnea congelată rezistă mulţi ani. Pesta porcină africană nu poate afecta starea de sănătate a omului. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta”, explică Mihai Puia. 

Ieri a fost confirmată prezenţa virusului şi în Buzău, la porcii din localităţile Lunca, Pătârlagele şi Pănătău. Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăţei (Tulcea), venit în vizită la rudele sale din Pănătău, cărora le-a adus produse din carne.Trei muncitori ai fermei Romsoci Tichileşti (Brăila), unde a fost declarat focar de pestă porcină, fiind în curs acţiunea de eutanasiere a 35.000 de animale, au fost prinşi în trafic cu carne furată din interiorul societăţii comerciale.

Peste 120.000 de porci au fost ucişi

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100%. 

Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Conform autorităţilor veterinare, pesta porcină nu afectează starea de sănătate a oamenilor. 

Până acum au fost înregistrate 781 de focare în 165 de localităţi din România, iar 123.411 porci au fost deja ucişi.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net