Viorica Dăncilă cere un raport referitor la violențele din Piața Victoriei

viorica-dancila-premierul-romaniei.jpg

viorica dancila premierul romaniei bilant
Viorica Dăncilă este al treilea premier al PSD

După violențele de vineri, 10 august, de la protestul din Piața Victoriei, premierul Viorica Dăncilă a transmis un comunicat de presă. Aflată în concediu, Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente și cere un raport complet din partea SRI în privința persoanelor care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest.

Comunicatul Gvernului

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice.

Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului.

În acest moment, Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați de acțiunile violente să fie trași la răspundere.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineață, Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest.

Din păcate, violențele stradale sunt însoțite de o serie de declarații ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzații la adresa forțelor de ordine și instituțiilor statului și prin incitarea populației împotriva acestora.

Facem apel la mai multă responsabilitate în declarații publice și la renunțarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral. 

Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetățenilor de a manifesta și de a-și exprima opiniile în public și consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate".

Loading...

Citește și

  • femeie jandarm batuta

    Imagini teribile au fost surprinse la protestul de vineri, 10 august, din Piața Victoriei. Aproape 500 de oameni au avut nevoie de asistență medicală, iar 70 au ajuns la spital. De asemenea, 35 de jandarmi au fost consultați și îngrijiți medical. Printre ei se află și o femeie jandarm, prinsă în mulțime alături de unul dintre colegi, bătută de câțiva agitatori.

  • Oamenii care au ieșit vineri, 10 august, la mitingul din Piața Victoriei sunt deciși să continue, chiar dacă au fost martori sau victime ale violențelor din stradă. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, tun cu apă și dispozitive cu șrapnel, în timp ce românii din stradă au fugit care încotro sau au reacționat și au aruncat cu pietre și cu tot ce le-a venit la-ndemână.

  • Mitingul anti-guvernamental anunțat ieri seară, 10 august, în Piața Victoriei, unde erau așteptați zeci de mii de români din Diaspora, a luat o turnură violentă, existând numeroase divergențe între grupurile de protestatanți și reprezentanții Jandarmeriei Române, aceștia din urmă folosind gaze lacrimogene, bruscând și lovind zeci de oameni, care au avut nevoie de îngrijire medicală, în urma violențelor manifestate de reprezentanții legii. În urma acuzațiilor potrivit cărora oamenii legii au făcut abuz de putere, reprezentanții Jandarmeriei Române s-au apărat, susținând faptul că acțiunile lor au fost complet justificate și defensive.

  • Protestele din Piața Victoriei, de vineri, 10 august, le-au lăsat multora un gust amar. Mai violente decât oricare alte mitinguri de până acum, manifestațiile au pus față în față jandarmii și protestarii.