Vinerea Mare: Tradiții și superstiții care se respectă în această zi din săptămâna patimilor

Ultima actualizare:

    La Denia din Vinerea mare se împlinește tradiția prohoduluiSursa foto: Click.ro
La Denia din Vinerea mare se împlinește tradiția prohoduluiSursa foto: Click.ro

În Vinerea Patimilor, Vinerea Mare, se păstrează o tradiţie care îndeamnă ca în această zi credincioşii să ducă la biserică flori pentru Hristos În acelaşi timp, credincioşii trec pe sub masă de trei ori, iar acest ritual simbolizează potignirile lui Iisus pe drumul Golgotei, atunci când îşi căra crucea în spate. Vinerea Mare este o zi de mare doliu pentru creștinătate; este ziua în care Iisus a fost răstignit. Prin Tradiție, credincioșii respectă o serie de obiceiuri care atrag sporul și bucuriile în gospodăriile lor.

Să ducem flori la biserică pentru Iisus

Vinerea Mare este o zi de mare doliu pentru creștinătate; este ziua în care Iisus a fost răstignit. Prin Tradiție, credincioșii respectă o serie de obiceiuri care  atrag sporul și bucuriile în gospodăriile lor.

Vârstnicii şi tinerii ţin post negru

Prin tradiţie, Vinerea Pătimirilor se  mai numeşte şi Vinerea Seacă, pentru că vârstnicele respectă datina postului negru. Seara, cele care au împlinit Postul negru participă la Denia Prohodului şi iau anafură de la biserică pentru ele şi pentru membrii familiei.

Tot în această zi, ţin post negru, fără apă  şi mâncare, mulţi creştini- tineri şi vârstnici. Există credinţa că postul negru împlinit în Vinerea Mare îi fereşte pe credincioşi de boli şi le aduce spor în gospodărie, un an întreg.

 De asemenea, cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare va primi ajutor de la Hristos pentru rezolvarea problemelor spinoase, până la Paştele următor.  

Epitaful este purtat în procesiune

În Vinerea Mare, la prânz, într-o slujbă specială care se oficiază în biserică, se scoate Sfântul Epitaf (o pânză de in sau de mătase pe care este imprimată icoana înmormântării Domnului).

La slujba Prohodului, după prohodirea Mântuitorului, Epitaful este purtat în procesiune de un sobor de preoţi şi de credincioşi în jurul bisericii de trei ori. La sfârşitul procesiunii, Epitaful este aşezat  pe Sfânta Masă din mijlocul bisericii, unde rămâne până la slujba de Înălţare a Domnului.

Ritual pentru sănătate şi spor în gospodării

În multe localităţi din Multenia, după slujba Prohodului, credincioşii duc acasă o lumânare aprinsă. În casă, se practică un ritual cu această lumânare aprinsă, făcându-se semnul crucii  în fiecare punct cardinal al locuinţei, pentru a se bucura de sănătate deplină şi de spor în gospodării.

Interdicţii în Vinerea Mare  

În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici şi nici preparate cu oţet, pentru că aceste alimente sunt simboluri ale umilinţelor aduse lui Iisus.

În această zi, femeile nu coc aluaturi (pâine sau cozonaci); tradiţia spune că orice gospodină, care încaldă această interdicţie, îi arde mâinile Maicii Domnului.  

Femeile trebuie să respecte Vinerea Mare ca pe o zi de sărbătoare:  să nu ţeasă, să nu coase şi să nu spele rufe. Gospodinele care respectă aceste interdicţii nu sunt pedepsite de  Sfânta Vinere Mare

În Vinerea Mare, bărbaţii nu trebuie să are, să semene şi nici să sădească pomi, pentru că munca lor nu va da roade. 

Zi de reconciliere cu duşmanii

Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu duşmanii, de iertare a persoanelor ranchinoase.         

Prognoza meteorologică 

Dacă plouă în ziua de Vinerea Mare, tradiţia spune că va fi un an  bogat, iar dacă va fi timp frumos, anul nu va fi prea mănos.    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net