Vine marele dezgheţ

4-actu-1.jpg

Mersul pe trotuar a devenit o adevărată aventură, în condițiile în care crengile pline de gheață se pot rupe în orice moment

Ploaia îngheţată din ultimele zile este urmată acum de un dezgheţ rapid, anunţă meteorologii. Acest lucru va transforma copacii şi ţurţurii de pe case în arme fatale. Iată cine trebuie să îndepărteze ţurţurii şi să cureţe trotuarele, care sunt amenzile şi cum s-a gândit un primar să ajute şoferii ale căror maşini au fost distruse de crengile îngheţate.

Potrivit informaţiilor furnizate de meteorologi, în următoarele patru zile se va încălzi accentuat în toată România şi vom avea parte de temperaturi care vor ajunge chiar până la 14 grade Celsius în Dobrogea. Ce înseamnă acest dezgheţ brusc după ploaia îngheţată? Românii nu au fost niciodată în mai mare pericol pe stradă, nici o maşină nu este în siguranţă în parcare. Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Capitalei, sub 5% dintre copacii din cel mai mare oraş al ţării prezintă siguranţă acum. Oricând o creangă poate să cadă, iar un eveniment tragic se poate întâmpla pe alei, marginea drumurilor sau pe trotuare.

4-actu-4.jpg

Un semafor a căzut și el răpus de povara gheții

4-actu-2.jpg

Angajații de la primării încearcă să scape arborii de greutate

Este doar responsabilitatea autorităţilor să rezolve această situaţie, dar edilii se declară depăşiţi de proporţiile dezastrului. Se mărginesc să anunţe că la dispeceratele primăriilor, regiilor sau administratorilor de utilităţi se pot depune sesizări. În ceea ce priveşte celălalt pericol care vine din cer, ţurţurii, autorităţile nu sunt responsabile decât pentru clădirile proprietatea statului. Pentru restul, fiecare proprietar răspunde, ca şi de gheaţa de pe trotuar. La imobilele în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau prestatori de servicii, obligaţiile menţionate revin acestor unităţi, pe timpul funcţionării lor. Amenzile sunt de 500 – 1.000 lei  pentru persoane fizice şi între 1.000 – 2.500 lei în cazul persoanelor juridice.

4-actu-3.jpg

Zeci de mașini din București au fost avariate de crengi și țurțuri

Sute de şoferi s-au trezit în aceste zile cu daune la maşini din cauza crengilor şi chiar a copacilor căzuţi. În marea majoritate a localităţilor, edilii ridică din umeri şi spun că nu au ce face dacă proprietarul autovehiculului nu avea asigurare CASCO. Deocamdată doar în sectorul 4 s-a anunţat că primăria îi va ajuta pe păgubiţi. “Cei afectaţi trebuie să vină  la sediul primăriei, cu nota de constatare întocmită la faţa locului de colegii de la Poliţia Locală Sector 4, iar juriştii noştri le vor oferi suportul necesar întocmirii dosarelor de despăgubire, astfel încât cererile să fie soluţionate în regim de urgenţă”, a declarat primarul Daniel Băluţă.

Flash news

  • Ministerul Afacerilor Interne a anunțat ieri bilanţul intervenţiilor cauzate de capriciile vremii din ultimele zile. S-a întervenit în 54 de localităţi din 20 judeţe, unde au fost afectate 17 locuinţe şi 28 de tronsoane de drum. S-a acționat pentru degajarea a peste 2.200 de copaci şi 44 stâlpi care au avariat 363 autoturisme. În total au acţionat în teren, zilnic, în medie aproximativ 8.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.
  • În ceea ce privește situația alimentării cu energie electrică, la închiderea ediției se înregistrau întreruperi în judeţele Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova, fiind afectate 34 de localităţi cu 22.000 de consumatori. Cele mai grave probleme sunt în Ialomița (21 de localităţi afectate) unde aproape 18.500 de abonaţi nu au energie electrică de trei zile. 
  • Sistemele din cea mai mare poartă feroviară a țării, Gara de Nord, au fost învinse ieri de frig și gheață. În urma unor probleme în aprivizionarea cu energie electrică, trenurile au circulat doar pe liniile 1-4, restul liniilor de la 5 la 14 fiind impracticabile. Potrivit news.ro, care citează surse din cadrul CFR, Firul de contact este rupt în mai multe locuri, în zona Podului Grant din Capitală, trenurile înregistrând întârzieri şi de 120 de minute.
  • Pentru ca frigul și înghețul care a pus stăpânire peste tot, să nu condamne la moarte animalele pădurii, silvicultorii din judeţul Suceava au cumpărat fân, mere, lucernă, cartofi şi sare pentru cerbi, căprioare, mistreţi şi iepuri. Peste 600.000 de lei a costat până acum hrana animalelor sălbatice. Banii investiţi sunt recuperaţi, spun silvicultorii, după partidele de vânătoare. În judeţ sunt 4.330 de cerbi comuni, 6.400 de căprioare şi 3.500 de porci mistreţi.
Loading...

Citește și

  • După ce timp de trei zile Bucureștiul s-a aflat sub „asediul” ploii înghețate, panica a început să domnescă pe străzile Capitalei. Sute de copaci au fost răpuși de rafalele puternice de vânt și de gheața care s-a depus pe ramurile acestora, firele de înaltă tensiune au cedat și ele sub presiunea gheții, iar traficul bucureștean a fost complet paralizat! Aceasta este radiografia Bucureștiului, după ce codul portocaliu de polei s-a instalat.

  • Compania Naţională CFR anunţă că, duminică dimineaţă, nu sunt linii închise şi nici trenuri blocate pe reţeaua feroviară, însă circulaţia trenurilor este afectată de condiţiile meteo nefavorabile, în jumătatea de sud a ţării, dar şi la intrare în Capitală. Trenurile circulă în condiţii speciale pe relaţia Bucureşti - Lehliu, tractate cu locomotive Diesel, iar pe sectoarele Buftea - Periş şi Videle - Roşiori, din cauza fluctuaţiilor de tensiune, trenurile circulă cu viteză redusă.