VIDEO Vă plăceau eugeniile comuniste? Uite cum se făceau!

eugenii.png

eugenii
Tora Vasilescu printre muncitoarele de la fabrica ”Eugenia” din Constanța
foto: captură

Primele eugenii au ieșit pe poarta fabricii din Constanța la sfârșitul anilor ’40. Cei care și-au trăit copilăria în perioada ceaușistă își amintesc, fără îndoială, biscuiții-sandviș lipiți cu cremă de cacao și gust de rom. Iată un fragment filmat chiar în fabrică, la linia de producție, cu ”munții” de cremă și mâinile pricepute care o întindeau pe biscuiți.

Cu stratul de cremă mai generos sau mai zgârcit aplicat, cu biscuitele tare ca piatra sau fraged și aerat, eugeniile au constituit decenii la rând desertul preferat al românilor. E drept că nu existau atunci prea multe variante pentru gustările dulci, dar eugenia a învins vremurile și se regăsește și astăzi pe rafturile magazinelor, într-un ambalaj nou și cu mai puține variații de consistență a cremei ca odinioară.

Jurnalista Simona Tache a scos la iveală un fragment din filmul ”Probă de microfon” (1980), regizat de Mircea Danieluc, în care apar câteva muncitoare de la fabrica din Constanța. Pentru cei care se întreabă și acum de ce crema era întinsă atât de diferit de la un lot la altul de eugenii, răspunsul e simplu. Totul se făcea manual. Muncitoarele întindeau crema cu o spatulă, lipeau biscuiții și îi împachetau în ambalajul celebru. Totul, într-un ritm demn de filmul ”Timpuri noi” al lui Charlie Chaplin.

Se estimează că în cei peste 50 de ani de existență a popularilor biscuiți autohtoni cu cremă, fabrica de la Constanţa a produs peste trei miliarde de Eugenii. Începând cu anul 2005, Eugeniile se coc pe o linie tehnologică de ultimă generaţie, dotată cu utilaje computerizate.

loading...
Loading...

Citește și

  • elena ceausescu

    Cuvântul de ordine pentru ținutele celei care nu suporta să vadă în spațiul public o femeie care arăta mai bine ca ea era, se pare, clasicismul. Elena Ceaușescu nu era o femeie frumoasă, o știa și ea foarte bine, dar voia să fie bine îmbrăcată. În dulapul ei se găseau ținute Chanel, Dior sau Hermès, poșete Gucci, lângă cópii impecabil realizate la Apaca și pantofi de la Guban Timișoara.

  • vileta andrei elena ceausescu

    În jurul relației dintre Elena Ceaușescu și actrița Violeta Andrei, cunoscută din filmele ”Saltinbancii”, ”Un august în flăcări” sau ”Lumini și umbre”, s-au țesut multe legende. Atât de mult se pare că a urât-o soția dictatorului pe frumoasa, eleganta și talentata actriță, încât le-a ordonat responsabililor din domeniul cinematografiei să nu-i mai acorde niciun rol și i-a interzis accesul în televiziune.