VIDEO Andrei Roșu a alergat trei zile prin pădurile tăiate ale României. Imaginile dezolante l-au marcat

Ultima actualizare:

    Ultra-maratonistul a fotografiat şi a filmat dezastrul din codrii RomânieiFoto: Andrei Roşu / Facebook
Ultra-maratonistul a fotografiat şi a filmat dezastrul din codrii RomânieiFoto: Andrei Roşu / Facebook

Efort pentru natură! Ultra-maratonistul Andrei Roşu a alergat, timp de 3 zile, prin câteva dintre fostele păduri ale României şi ne-a arătat o realitate cruntă. Cursa impresionantă a sportivului a scos la iveală că arborii au fost tăiaţi pe o suprafaţă de mai mult de 750 de hectare, adică echivalentul a peste 1.000 de terenuri de fotbal.

E jale în pădurile ţării! În multe zone, copacii se taie necontrolat şi acest lucru poate fi evidenţiat doar dacă o iei la pas prin natură. Andrei Roşu (44 de ani) a avut această experienţă şi timp de trei zile a alergat prin munţi, ca să ne arate realitatea din păduri. Traseul maratonistului a inclus Munţii Lotrului şi Şureanu. Tăierile nu se văd de la fereastra cabanei sau din automobil, de pe şosea. Pentru a accede la locul dezastrului trebuie să mergi pe drumuri forestiere, greu accesibile. De aceea, în fiecare dintre cele trei zile de alergare, traseul către zonele tăiate a măsurat de la 10 până la 40 de kilometri. Andrei povesteşte că a avut un şoc în prima zi, când a ieşit la golul alpin şi a văzut 129 de hectare de pădure complet „rase”. După mai bine de zece ani de la tăieri, nici un dosar penal nu a fost finalizat, iar hoţii n-au fost traşi la răspundere. Zona este acum salvată, căci un ocol privat a preluat-o în urmă cu câţiva ani şi a reîmpădurit-o complet, din fonduri proprii. 

Ziua a doua i-a dat sportivului ceva speranţe. Maratonistul a traversat alte păduri tăiate, dar despre care a aflat că erau exploatate legal şi fuseseră făcute replantări. În unele zone, pădurea dispăruse din cauza furtunilor generate de schimbările climatice sau din cauza atacurilor unor insecte. Imaginea cea mai urâtă i-a apărut în ultima zi, când a traversat peste 600 de hectare cu codri complet dispăruţi. ”Lucrurile pe care le-am văzut vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Cicatricile lăsate de tăierile ilegale în pădurile României nu se vor vindeca prea uşor, dar cred că, împreună, putem schimba sistemul care le-a făcut posibile. Trebuie să schimbăm din rădăcini sistemul, dacă vrem ca şi copiii noştri să se bucure de păduri, aşa cum le ştim noi”, spune Andrei Roşu. 

„Multe dintre problemele evidenţiate la maraton ar putea fi evitate, dacă reuşim să modificăm cadrul legislativ, dacă înţelegem că trebuie să ne asumăm îmbunătăţirea sistemului de pază şi a modului în care măsurăm lemnul. Trebuie ca toţi cei care nu respectă pădurea să plătească”, arată Radu Melu, manager al departamentului păduri la WWF (World Wide Fund for Nature – Fondul Mondial pentru Natură) România, organizaţia care a gândit ”Maratonul NePădurilor”, în perioada 5- 7 octombrie. 

Iniţiatorii evenimentului îi roagă pe iubitorii de natură să semneze petiţia ”Pădurea dispare sub ochii noştri”, lansată pe www.wwf.ro . Aceasta a fost semnată până acum de 12.672 de persoane.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net