VIDEO Am rămas fără râs

Un superb exemplar de râs, capturat în Munţii Vrancei, va fi trimis în Slovenia! Nu pentru că nu am avea ce face cu el, ci pentru că aşa trebuia, conform unui proiect internaţional care urmăreşte salvarea de la dispariţie a populaţiei de râs din regiunea Muntilor Dinari şi sud-estul Alpilor.

Specialiştii spun că este nevoie urgentă de reconstrucţia populaţiei, prin introducerea unor animale sănatoase din România şi Slovacia, care vor dona câte 10 exemplare fiecare.

După doi ani de monitorizări intense, echipa din cadrul proiectului european a reuşit să captureze un mascul, bine dezvoltat, de aproximativ 5-6 ani, pe raza Parcului Natural Putna Vrancea. Râsul a intrat în capcană şi aşa a fost dus în zona de carantină. El va fi dus Slovenia.

Capturarea râsului a fost dificilă mai ales din cauza zăpezii mari şi a accesibilităţii aproape imposibile.

În acest moment râsul este în carantină, pentru 30-40 de zile. La finalul perioadei, va fi transportat în Slovenia.

Proiectul coordonat de Serviciul Forestier Sloven este susţinut de Ministerul Mediului din România, iar Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice este organizaţia responsabilă de proiect din România. Proiectul, început în 2017, se va finaliza în 2024 şi implică 5 state: România, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi Italia.

Loading...