Victorie a Puterii la CCR. Corupții, judecați doar de completuri specializate de trei judecători de la Înalta Curte

deputat Florin Iordache-președinte ÎCCJ-Cristina Tarcea-

Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților a învins-o pe Cristina Tarcea, peședinta ÎCCJ
CCR a dat dreptate deputatului PSD Florin Iordache în disputa cu președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea
Foto: Mediafax

Lovitură pentru procesele judecate în complet de trei judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție. Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Curtea Constituţională a avut pe ordinea de zi, miercuri, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte şi Parlamentul României, pe de altă parte, cerere formulată de Preşedintele Camerei Deputaţilor. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, pe 22 martie, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. Pronunţarea a fost amânată de cinci ori până acum.

Motivele sesizării CCR privind completurile de trei judecători

Decizia a fost luată cu 5 la 4 voturi, potrivit unor surse oficiale citate de news.ro. Florin Iordache a acuzat în sesizare”refuzul explicit al Înaltei Curți de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”. În replică, șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea i-a scris preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie. Tarcea precizează că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupţie.

Decizia CCR nu îl ajută pe Liviu Dragnea

Potrivit news.ro, lipsa completurilor specializate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost atacată şi de către avocaţii liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Între timp, însă, Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare. Acum, specialiștii spun că decizia CCR nu are niciun efect asupra sentinţei lui Liviu Dragnea

Loading...
 
 

Citește și

  • Curtea Constituţională a hotărât astăzi că unele prevederi din legile austerităţii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, sunt neconstituţionale. Acestea se referă, în special, la reducerea pensiilor cu 15%.

  • Fostul judecător constituţional Toni Greblă a venit, marţi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. Potrivit corespondentului Mediafax, judecătorul a declarat că este convins că adevărul va ieşi la iveală, pentru că el nu a "devalizat banul public", iar unele acuzaţii sunt "interpretări fantasmagorice".

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1