Victor Atanasie Stănculescu a murit la 88 de ani

Ultima actualizare:

    Victor Atanasie Stănculescu a murit la 88 de aniFoto: Facebook
Victor Atanasie Stănculescu a murit la 88 de aniFoto: Facebook

Generalul Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării, a murit la 88 de ani, într-un azil de bătrâni. La începutul acestei luni, Victor Atanasie Stănculescu a suferit un atac cerebral, potrivit PRO TV.

Stănculescu a murit la azilul în care locuiesc Zina Dumitrescu și Ion Columbeanu, a Ghermănești, Snagov. Căminul de bătrâni este deținut de Ion Cassian. 

"Generalul Victor Atanasie Stănulescu a încetat din viaţă la 18.30 la un azil de bătrâni din Săftinca", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul acestuia, Cătălin Dancu. Bărbatul de 88 de ani suferise un atac cerebral în urmă cu mai multe săptămâni, şi de atunci avea grave probleme de sănătate. Trupul acestuia va fi incinerat marţi.

Generalul a primit 15 ani de închisoare în dosarul Revoluției de la Timișoara, alături de Mihai Chițac, pentru omor deosebit de grav. Cu toate acestea, în mai 2014, după ce a ispășit mai bine de o treime din pedeapsă, a fost eliberat. Decizia eliberării a fost luată având ca fundament buna purtare şi starea precară de sănătate a fostului ministru. În martie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea lui Victor Stănculescu și a coinculpatului său din proces, Mihai Chițac, cu privire la pretinsele nereguli din procesul prin care au fost condamnați.

A dat ordinul de împușcare a soților Ceaușescu

Soții Ceaușescu ar fi fost împușcați din ordinul lui Stănculescu
Soții Ceaușescu ar fi fost împușcați din ordinul lui Stănculescu

La data de 17 decembrie 1989, având funcţia de ministru adjunct al apărării naţionale, a fost trimis de Vasile Milea la Timişoara pentru a reprima revoluţia. Ceauşescu a fost foarte mulţumit de activitatea lui, întrucât l-a numit comandant militar unic al Timişoarei. Întors la Bucureşti în noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din Bucureşti, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, să-i pună un picior în ghips, pentru a se sustrage în acest fel de implicarea pe mai departe în reprimarea revoluţiei. otuși s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceaușescu, și a fost numit de acesta ministru al Apărării Naționale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis în jurul orei 9.30 dimineața (pe 22 decembrie).

După fuga soților Ceaușescu, Stănculescu a preluat coinducerea Armatei Române. Generalul Victor Stănculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale și a avut unul din principalele roluri în organizarea procesului soților Ceaușescu și în executarea acestora la 25 decembrie 1989, participând la proces ca delegat al FSN, alături deGelu Voican-Voiculescu și Virgil Măgureanu. Prin Decretul președintelui Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel. El a dat ordinul de împușcare a soților Ceaușescu.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net