Viața românilor după Brexit. Ce schimbări aduce ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Ultima actualizare:

    Schimbările care vin odată cu ieșirea Marii Britanii din U.E. îi vor afecta pe foarte mulți dintre români
Schimbările care vin odată cu ieșirea Marii Britanii din U.E. îi vor afecta pe foarte mulți dintre români

Marea Britanie iese din Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2021, iar tot ce știam până acum despre turism, călătorii de afaceri, în scop medical sau pentru finalizarea studiilor se va schimba radical. Iată ce trebuie să știe toți românii care vor să ajungă la anul în Regatul Unit!

Viața românilor după Brexit. Ce trebuie să știi dacă vrei să muncești în Marea Britanie

La 1 decembrie 2020, Marea Britanie a lansat, în cadrul noului sistem de imigrare pe bază de puncte, viza pentru muncitorii calificați și înalt calificați care doresc să se stabilească în Regatul Unit începând cu 1 ianuarie 2021, alături de noua viză pentru studenți operaționalizată în luna noiembrie, scrie Radio Europa Liberă România.

Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că:

  • are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office;
  • salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline);
  • poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1.

Excepții de la regulă

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se adresează turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care la 31 decembrie 2020 erau deja stabiliţi în Regatul Unit şi care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul PRE-SETTLED sau SETTLED.

Settled - Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Pre-Settled - Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani consecutivi vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

Despre serviciile de Roaming

Operatorii telecom din România nu vor mai avea obligația legală de a oferi utilizatorilor roaming la tarife naționale (Roam like at home - RLAH) pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), începând cu data de 1 ianuarie 2021.

RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spațiului Economic European. Bineînțeles, nu există o interdicție pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ține strict de strategia comercială a fiecărui furnizor.

În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecție și în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenționarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming, conform precizărilor ANCOM.

Despre mărfuri, bani și animale de companie

Importatorii și exportatorii vor trebui să facă declarații vamale, ca și când ar avea de-a face cu țări din alte părți ale lumii. Unele produse, inclusiv plante, animale vii și unele alimente, vor avea nevoie și de licențe și certificate speciale. Alte produse vor trebui etichetate în moduri specifice.

Dar, pentru a limita impactul devastator al crizei COVID asupra multor companii, guvernul britanic a ales să amâne cu șase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deși vor exista în continuare verificări pentru anumite substanțe.

Cei care vor să aducă în Marea Britanie unele bunuri din spațiul UE pot face acest lucru atâta timp cât produsele sunt pentru uz personal.

Când Marea Britanie era membră a UE, oamenii puteau intra în țară cu cantități nelimitate de alcool și tutun dintr-o țară membră fără a plăti nicio taxă la frontieră, atâta timp cât a fost plătită o taxă în țara de achiziție și era vorba despre produse pentru uz propriu. Acum, vor exista limite pentru valoarea produselor pe care un călător le poate aduce dintr-o entitate în alta. Nu vor mai exista magazine de mărfuri, cum ar fi electronice și îmbrăcăminte, fără taxe pe aeroport.

Rambursările de TVA pentru vizitatorii din străinătate în magazinele din Marea Britanie vor fi, de asemenea, eliminate.

Persoanele care călătoresc din UE în Regatul Unit cu 10.000 de lire sterline sau mai mult în numerar vor trebui să facă o declarație.

Pașapoartele UE pentru animale de companie nu vor mai fi valabile, dar oamenii vor putea călători în continuare cu animale de companie, urmând un proces diferit și mai complicat.

Ce trebuie să știi dacă ești șofer 

Vizitatorii cu un permis de conducere din EU vor putea conduce în continuare în Regatul Unit, fără a avea nevoie de un permis internațional de conducere (IDP). Dacă aveți asigurare pentru vehiculul dumneavoastră emis în UE, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Serbia sau Elveția, trebuie să aveți o carte verde de asigurare sau altă dovadă de asigurare. Pentru a fi valabilă, o altă dovadă a asigurării trebuie să fie un document emis de furnizorul de asigurări de vehicule care include: numele furnizorului de asigurări, plăcuța de înmatriculare sau alte informații de identificare ale vehiculului și perioada de acoperire a asigurării.

Despre taxa de sănătate și asistența medicală

După finalizarea perioadei de tranziție, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit, potrivit precizărilor făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiția să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021. Asigurații români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit, precum și în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare. Astfel, dreptul asiguraților români de a accesa prestațiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceștia se află într-un context transfrontalier România – Regatul Unit, context inițiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condițiile prevăzute în Acordul de retragere. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere și care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigrație (IHS), care le va permite să acceseze asistență medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS).

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net