Veste bună pentru protestatari! Exporturile de lemne vor fi suspendate

despadurire.jpg

protest despaduriri suspendare export lemne
Ministeriul Mediului, Apelor și Pădurilor a hotărât suspendarea exportului de lemne
Foto: Click

După protestul organizat sâmbăta trecută (9 mai) împotriva defrișării pădurilor, azi, 16 mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat douăp proiecte de ordonanță de urgență pentru remedierea problemei.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență lansat de MMAP și lăsat în dezbatere publică, exportul materialelor lemnoase sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc va fi suspendat până la data de 31 august, informează Mediafax.

Cele două proiecte de ordonanță de urgență introduc reglementări cu privire la exportul de lemn, suspendarea acestuia până la sfărșitul lunii august, iar după acea dată, introducerea unei licențe necesare efectuării acestui tip de export.

Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare”, potrivit notei de fundamentare a celei de-a doua ordonanțe de urgență.

Cele două proiecte urmează să fie supuse aprobării în următoarea ședință de Guvern, și au fost lansate pentru combaterea exportului ilegal al materialelor lemnoase, împotriva căruia a fost organizat și un protest pe data de 9 mai. Protestatarii au organizat un marș pe traseul Piața Victoria – Palatul Cotroceni – Palatul Parlamentului, numit „Marșul împotriva defrișărilor ilegale”.

 

 

Loading...

Citește și

  • Bucureştenii şi-au dat întâlnire la intrarea în Parcul Herăstrău

    În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară a avut loc azi primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România, în numai câţiva ani, cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.

  • păduri defrișări ilegale perchezții DNA

    Procurorii DNA fac percheziţii, în această dimineaţă, la mai multe adrese din Bistriţa-Năsăud, într-un dosar privind defrişări ilegale de păduri.

  • codul silvic

    De aproape o săptămână, partidele politice se contrează pe tema noului Cod silvic. Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional.