Veste bună! 975 de lei, salariul minim din ianuarie

Ultima actualizare:

    Peste 1,4 milioane  de angajaţi vor  beneficia de majorareFoto: Dorin Constanda, Roberto Sălceanu
Peste 1,4 milioane de angajaţi vor beneficia de majorareFoto: Dorin Constanda, Roberto Sălceanu

75 de lei. Atât vom primi în plus la salariu începând de anul viitor. Un proiect al Ministerului Muncii arată că începând de la 1 ianuarie venitul minim va creşte la 975 de lei.

Documentul a fost pus în dezbatere publică până pe 30 decembrie, dar nu există posibilitatea ca acesta să nu se aprobe. Ne aflăm pe penultimul loc în Europa, în ceea ce priveşte valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, înaintea Bulgariei. Din prima zi a anului 2015, toţi patronii trebuie să ofere cel puţin 975 de lei, pentru un program de lucru de 168 de ore, în medie, pe lună. Astfel, ora de muncă va ajunge să fie plătită cu 5,7 lei. Vara vine şi ea cu bani în plus. De la 1 iulie, salariul minim va creşte din nou: de la 975 la 1.050 de lei pe lună, adică 6,2 lei pe oră. De majorare vor beneficia 1.471.356 salariaţi, dintre care 488.630 de bugetari şi 982.726 salariaţi din sectorul privat. Statul va cheltui cu aceste creşteri 654.500.000 de lei. În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 900 de lei şi reprezintă 5,3 lei pe oră. 

Promisiuni că nu va creşte preţul la căldură

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că a obţinut acordul Comisiei Europene în vederea amânării liberalizării preţurilor la gaze utilizate pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei. Asta înseamnă că preţul căldurii nu va fi majorat cu până la 38%, de la 1 ianuarie, aşa cum anunţase, luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

«Sunt prea puţini bani»

Gabriela Ignat (41 de ani): „Ar trebui să se ţină de promisiunile pe care le fac. Avem nevoie de locuri de muncă, de salarii decente. Să dea Dumnezeu să crească salariile, dar mi-e greu să cred aşa ceva”.

Gabriela Ignat
Gabriela Ignat

Costel Dumitrică (37 de ani): „Ar trebui ca salariul minim să crească la 1.500 de lei. Sunt prea puţini bani! Abia reuşeşti să plăteşti utlilităţile. Pentru hrană ce îţi mai rămâne?”.

Costel Dumitrică
Costel Dumitrică

Cristi Toma (48 de ani): „Este adevărat că salariile sunt mici, dar ele ar trebui crescute odată cu dezvoltarea economiei. Nu din împrumuturi. Şi nu fals: adică degeaba creşte salariul la 975 de lei, dacă şi preţurile se duc în sus. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu benzina!”.

Cristi Toma
Cristi Toma

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net