A venit iarna! Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Dimitrie

Ultima actualizare:

    Peste 30.000 de credincioși au venit până acum să se închine la moaștele Sf. Dimitrie
Peste 30.000 de credincioși au venit până acum să se închine la moaștele Sf. Dimitrie

Sărbătoare mare astăzi pe Dealul Mitropoliei. Îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir despre care se spune, în tradiția populară, că este vestitorul iernii. Moaștele lui din care curge mir sunt scoase în curtea Patrirahiei.

Slujba religioasă va începe la ora 9.30, timp în care credincioșii se vor putea ruga și închina la moaștele sfântului scoase într-un baldachin pe Dealul Mitropoliei.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama.

A fost ucis pe 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).

Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său.

În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie este patronul păstorilor şi vestitorul iernii

Astfel, dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă plantele.

Se mai spune că de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Curge mir din moaște

În prima duminică după sărbătoarea sfântului, la vecernie, în biserică are loc desfacerea raclei unde sunt sfintele moaşte, iar Mitropolitul scoate tava aşezată sub acestea, unde se adună şi astăzi Sfânt Mir.

Acest mir care izvorăşte din moaştele Sfântului Dimitrie este colectat şi amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu, apoi împărţit în mici recipiente credincioşilor.

Și mâine este o zi mare. Biserica îl prăznuiește pe Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Astfel, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil vor oficia Sfânta Liturghie solemn. De sâmbătă și până ieri, 30.000 de enoriași au urcat să se închine la moaște.   

image
image
image
image
image
image
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net