Agricultorii din Lungulețu nu-și scot banii pe recolte: «Varza noastră se strică pe câmp»

1-3col_1.jpg

Ţăranii spun că mai bine aruncă varza decât să o vândă pe nimic
Citeste tot despre: 

Pandemia de COVID-19 a dat o lovitură puternică afacerilor, dar şi agriculturii. Patronii de restaurante abia mai trăiesc de la o zi la alta, iar fermierii care-i aprovizionau cu produse proaspete sunt şi ei în pericol. În bazinul legumicol Lunguleţu, cunoscut pentru producţiile de varză şi cartofi, producătorii stau cu marfa nevândută.

Tone întregi de varză aşteaptă să fie cumpărate în piaţa de gros din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, însă nu există cumpărători, chiar dacă preţul este unul derizoriu: 70 de bani pe kilogramul de varză crudă, în timp ce varza murată costă 80 de bani, conform adevarul.ro. În aceste condiţii, agricultorii spun că vor lăsa varza pe câmp şi o vor distruge cu plugurile, pentru că nu mai rentează recoltarea ei. Lipsa pieţei de desfacere îi afecta pe ţărani şi înainte de pandemie, dar acum lucrurile s-au complicat periculos de mult.

2-2col-recoltare_1.jpg

Tone de varză în piaţa din Lunguleţu

„Nu avem piaţă de desfacere şi, pe deasupra, ne afectează şi dezinteresul total al autorităţilor în vederea susţinerii comercializării şi consumului de produse româneşti. Varza noastră se va strica pe câmp, iar în magazine şi supermarketuri vom găsi iar varză de import. Restaurantele cumpărau cantităţi mari, dar acum aproape că nu ne mai caută”, spune Valentin Cazacu, producător din Lunguleţu. 
Diferenţa uriaşă dintre preţul cu care agricultorii îşi valorifică marfa la colţ de stradă şi preţul cu care aceeaşi marfă este vândută în pieţe şi supermarketuri ar putea dispărea doar dacă oamenii înţeleg să se asocieze în cooperative care să discute direct cu marile magazine.  

3-2col-varza_1.png

Tone de varză în piaţa din Lunguleţu

Un hectar cultivat cu cartofi costă, de la însămânţat şi până la recoltat, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul. Un culegător este plătit cu 150 de lei pe zi. În Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză, aproximativ 10% din varza produsă în România. Deşi este o producţie enormă ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare.  
Loading...

Citește și

  • varza murata

    Tradiționala varză murată este una dintre delicatesele pregătite toamna de gospodine și poate fi folosită pentru o mulțime de preparate, de la sarmal, la diverse salate. Află cele mai bune ponturi pentru ca gustul ei să iasă desavârșit.

  • Foarte gustoasă şi sănătoasă! E bună şi crudă sau gătită, însă murată are mai multe beneficii pentru organismul nostru. Varza murată în sare îşi conservă şi amplifică toate proprietăţile şi vitaminele, fiind căutată îndeosebi pentru efectele antiinflamatorii, dar şi pentru protecţia oferită tractului digestiv şi sistemului cardiovascular.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1