Vara asta e cea mai fierbinte din istorie

Ultima actualizare:

    La Roma, termometrele stradale au indicat 36 de grade CelsiusFoto: EPA/EFE
La Roma, termometrele stradale au indicat 36 de grade CelsiusFoto: EPA/EFE

Europa se topeşte! Cea mai fierbinte lună iunie din ultimii 500 de ani s-a încheiat! Însă Iadul abia începe, pentru că ne aşteaptă o vară de coşmar. Specialiştii de la Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice au confirmat că temperaturile din sezonul estival au crescut cu peste 2 grade Celsius în ultimul secol. Asta este cu atât mai alarmant cu cât tendinţa de încălzire se menţine până în... 2050.

Planeta nu ne mai rabdă! Nu mai puţin de 35.000 de europeni au pierit în urma valului criminal de căldură din 2003, iar în 2017, bătrânul continent a fost răvăşit de incendiile provocate de arşiţa insuportabilă venită de pe continentul african. Două studii realizate de specialiştii de la Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice au arătat că temperaturile estivale au depăşit cu 2°C în ultimii ani temperaturile înregistrate în 1880. Iar, în ceea ce priveşte luna iunie, termometrele au indicat o creştere de aproape trei grade faţă de acum mai bine de 100 de ani.

Temperaturile infernale înregistrate în Spania, Franţa, Cehia şi Elveţia în acest an, în luna iunie, au obligat autorităţile să instituie un cod de alertă timp de 5 zile între 25 şi 29 iunie. Vineri, în Franţa a fost depăşit recordul naţional absolut de temperatură, după ce termometrele au indicat 45,9°C. Experţii de la Serviciul Copernicus au punctat că primul prag de alertă privind încălzirea nejustificată a fost în 1999, apoi în 2003, în 2010, 2017 şi respectiv în acest an. Pentru oamenii din Toulouse, obişnuiţi cu temperaturi de 27,5°C pentru luna iunie, acest an a fost o veritabilă tortură, termometrele indicând între 30 şi 36°C.

România e încă ferită de valul de căldură care a lovit vestul Europei
România e încă ferită de valul de căldură care a lovit vestul Europei

Profesorul Friederike Otto de la Institutul de Schimbări ale Mediului Înconjurător, din cadrul Universităţii Oxford trage un semnal de alarmă: ”Măsurătorile temperaturii din luna iunie dintre 1850 şi 1900 comparate cu cele din intervalul 1981-2010 nu conduc spre o concluzie alarmantă pentru copiii noştri. Încălzirea este una extrem de rapidă pentru un interval de timp extrem de scurt în comparaţie cu vârsta planetei noastre şi scenariile de previzionare a următoarei jumătăţi de veac sunt extrem de pesimiste. Evident, poluarea este un factor care contribuie enorm în acest dezechilibru climatic”. Valul de căldură din intervalul 25/29 iunie a afectat Franţa, Elveţia, Austria, Spania, Republica Cehă, Germania, Italia, Serbia, Bulgaria şi România.

În ţara noastră şi nu numai, canicula a fost însoţită de furtuni violente, grindină şi rafale de vânt care au atins şi 100 km/h. Cantitatea mare de precipitaţii căzute într-un interval scurt de timp pe o suprafaţă relativ redusă a dus la producerea de inundaţii şi a afectat mii de gospodării în Bulgaria, Serbia, România, Bosnia şi Croaţia. Cercetătorii americani au declarat pentru CNN că valul de căldură înregistrat în iunie 2018 şi iunie 2019 a ridicat nivelul de temperatură al apelor stătătoare şi a provocat un fenomen rarisim: fierberea scoicilor. Mai mult, zeci de mii de cochilii de scoici au fost descoperite plutind la câteva zile după ce temperaturile din atmosferă au fost de peste 32-33°C.

Așa se răcoresc vedetele

Alexia Eram
Alexia Eram

Alexia Eram (19 ani), fata știristei Andreea Esca (46 ani), și-a petrecut ore bune la o piscină, pentru a scăpa de caniculă și a postat imagini pe Instagram. Fata vedetei Pro TV este studentă în Anglia. Studiază marketing și publicitate în Londra și își petrece o parte din vacanță în România. Tânara a anunțat că intenționează să vină destul de des în țară, ca să-și vadă familia, prietenii și iubitul, pe Mario Fresh, alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste de mai bine de trei ani. 

Cornel Tăbăcaru
Cornel Tăbăcaru

În schimb, milionarul Cornel Tăbăcaru, care până zilele trecute se afla la București, a fugit de căldură în Canada, la Toronto, unde era așteptat de soția lui, Alina. Omul de afaceri se răcorește în aceste zile la piscina vilei sale din Toronto. Cornel Tăbăcaru, cunoscut drept Milionarul TEC sau milionarul care s-a aflat pe vaporul de croazieră Balmoral, care a refăcut traseul Titanic-ului în 2012, locuiește timp de 6 luni pe an în Costa Rica, și celelalte în Canada. Între aceste deplasări, mai face câte o escală și la București, pentru a-și revedea apropiații. (T.S.)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net