Vând kilogramul de mere la preţ de eugenie!

Ultima actualizare:

    "Nu găsiţi nicăieri mere ca la noi", se laudă Laurenţiu, pomicultor din Valea DâmboviţeiFoto: "Adevărul"
"Nu găsiţi nicăieri mere ca la noi", se laudă Laurenţiu, pomicultor din Valea DâmboviţeiFoto: "Adevărul"

Merii din Voineşti şi din celelalte comune de pe Valea Dâmboviţei gem sub greutatea fructelor gustoase. Deşi pomicultorii au înregistrat o producţie-record, ei n-au motive să-şi frece mâinile de bucurie. Polonezii, care importau cantităţi mari, nu mai cumpără, iar hipermarketurile nu sunt interesate.

Celebrele mere de Voineşti (Dâmboviţa) nu mai iau drumul străinătăţii, ca în anii trecuți. Polonia, mare consumatoare a merelor, a avut un an bogat în producţie și nu mai are nevoie de fructele de pe Valea Dâmboviţei.

În anii trecuți, Drumul Național 72 A Târgoviște – Câmpulung era plin de TIR-uri cu numere de Polonia care veneau la încarcat, dar în această toamnă e liniște.

Într-un an obişnuit, producţia de mere se ridică, în zonă, la 20 – 25 de tone la hectar, dar în 2016 sare de 30 de tone! Frumosul de Voineşti, Ionatanul şi Goldenul vor ajunge, cel mai probabil, în damigenele cu țuică sau, pur şi simplu, se vor strica în livezi. Preţul fructelor de calitatea I nu depăşeşte, la producători, un leu kilogramul, scrie adevarul.ro.

"N-are rost să muncim degeaba"

Merele de Voineşti vor fi folosite la ţuică
Merele de Voineşti vor fi folosite la ţuică

“Polonezii ne ajutau, fiindcă luau camioane cu mere de industrie, pe care le foloseau la producția de săpun și de șampon. Acum le folosim pentru țuică. Multe fructe vor rămâne pe jos şi se vor strica”, spune, cu obidă, nea Valerică, pomicultor din Voineşti.

Romeo Stancu, proprietarul unei livezi de zece hectare, nu înţelege de ce producția nu are loc în marile lanțuri de magazine: “Legea care obligă supermarkerturile să aibă 51% produse românești la rafturi nu se aplică”.

“Românii mănâncă mere de import, deși noi aici avem mere extrardinare. Nu găsiți nicăieri mere atât de gustoase. E bătaie de joc”, oftează Laurențiu, un alt producător. “Cu un kilogram de mere abia poți cumpăra o eugenie. O să renunţăm, n-are rost să muncim degeaba”, adaugă săteanul.

Click! spune

Fiecare hectar de livadă îi costă pe proprietari între 3.000 şi 6.000 de lei, bani care se duc pe tăieri, stropiri şi îngrăşăminte. În 2016, pomicultorii nu-şi vor recupera, se pare, nici măcar investiţia.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net