„Vânătoarea“ prostituatelor clandestine ce-i îmbolnăveau pe ruşi de sifilis în anii războiului

Cele mai multe plângeri înregistrate la Chestura de Poliţie, în anii Marelui Război, împotriva prostituatelor ilegale din Alba Iulia au fost formulate de superiorii soldaţilor ruşi.

La Arhivele Naţionale Alba se găsesc documente cu date şi fotografii despre prostituatele care colindau bordelurile oraşului Alba Iulia în perioada  1939-1941. „Dosarele prostituatelor“ conţin  şi informaţii preţioase despre adeptele prostituţiei clandestine, cele care nu erau înregistrate la Poliţie şi care nu erau cu anlaizele medicale la zi.

Practicantele trecute în „condicuţa“ Chesturii  de Poliţie erau concurate de cele „ilegale“, care nu ţineau de niciun bordel, ci se descurcau pe cont propriu. Cele mai multe reclamaţii păstrate în documentele de arhivă sunt făcute de superiorii soldaţilor ruşi, aflaţi în oraş în anii de sfârşit ai celui de-al doilea război mondial şi chiar după încetarea conflictului.

Prinse cu soldaţi sovietici în şanţurile Cetăţii

Subsemnata recunosc că am fost găsită de către poliţie în mai multe rânduri umblând cu ruşii prin oraş, însă, de astăzi înainte mă oblig că nu voi mai umba cu ruşii, şi când voi mai fi găsită, suport orice consecinţă. Aceasta declar, susţin şi semnez propriu“, astfel se spovedea în faţa comisarului de poliţie Maria, una dintre practicantele prostituţiei clandestine.

„A fost găsită practicând prostituţia clandestină cu ostaşi sovietici în şanţul Cetăţii“, se arată într-un raport al Chesturii de Poliţie din iulie 1947.

Alte mărturii despre prostituţia clandestină din anii Marelui Război şi foto documente găsiţi aici

Loading...