Vampirii energetici din casă. Trucuri ca să plătești mai puțin la curent

Ultima actualizare:

    Factura la curent va fi mai mică dacă vei scoate aparatura din priză atunci când pleci de acasăFoto: Shutterstock
Factura la curent va fi mai mică dacă vei scoate aparatura din priză atunci când pleci de acasăFoto: Shutterstock

Când pleci de acasă este recomandat să scoți din priză electronicele şi electrocasnicele. Consumă multă energie și se simte la factură. Spre exemplu, alimentarea tuturor electrocasnicelor când sunt în stand-by îți poate scoate în plus din buzunar circa 180 lei, anual.

Aparatele electrocasnice fac parte din viaţa ta, indiferent că vorbim de o combină frigorifică, maşină de spălat, televizor, computer. Iar tendinţa este să cumperi, să ai, dar rareori îți pui întrebarea cât curent vor consum toate aceste aparate.

Plătești cu 180 de lei mai mult dacă nu scoți aparatura din priză

Trebuie să știi că atunci când nu le folosești se transformă în vampiri energetici. Astfel că este recomandat când pleci de acasă să scoți din priză, atât cât este posibil, electronicele şi electrocasnicele (TV, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu şi frigiderul sau congelatorul).

Acestea produc căldură și consumă multă energie. Potrivit unor calcule făcute de cei de la E.ON România,  diferenţa la factură este de până la 180 de lei  pe an.

Orice aparat electronic lăsat în stand-by (vedeți acel led aprins) consumă între 40% şi 70% din curent. Ca să-ți fie mai ușor să le scoți din priză, sunt foarte utile prizele programabile sau prelungitoarere cu întrerupător.

Alte trucuri pentru o factură mai mică la curent

  • Pasiunea pentru gătit determină mari degajări de căldură de la aragaz, plită sau cuptor electric şi ești nevoit să folosești hotele pentru evacuarea aromelor în exces, aburilor, dar şi a căldurii. De aceea, în perioadele călduroase este util să te bucuri de această pasiune seară, iar peste nopte să lași bucătăria ventilată, pentru ca temperatura să revină la o valoare normal;
  • O reaşezare în zone mai răcoroase a obiectelor electrocasnice (combină frigorifică, frigider, congelator) este benefică pentru că se reduce energia consumată şi implicit, scade cantitatea de căldură degajată prin funcţionarea lor. Un congelator poate utiliza cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheaţă sau se află lângă o sursă de căldură;
  • Toate aparatele electrocasnice emană căldură odată ce sunt pornite şi pentru a te bucura de confortul casei pe perioada de vară, setarea aparatelor de aer condiţionat trebuie să o faci la o temperatură ce îți permite un consum optim de energie. În zilele când temperatura de afară este de peste 30 ̊C, temperatura optimă ambientală este de 23- 24 ̊C, nu mai puțin, chiar dacă aparatele de aer condiționat pot fi setate și până la 15 ̊C. Nu este lipsit de interes şi înlocuirea aparatelor de aer condiţionat vechi, cu unele cu tehnologie inverter ce folosesc o cantitate redusă de electricitate. Acest tip de tehnologie va reduce consumul cu 30-40% faţă de un sistem clasic;
  • În multe gospodării există un consumator important de energie pentru prepararea apei calde menajere. Numai într-o perioadă de aproximativ câteva săptămâni un boiler electric poate echivala consumul unui frigider pe un an de zile. Tocmai de aceea, este util să ai în vedere montarea unui panou solar pentru prepararea apei calde menajere, ce-ți va permite economii importante de energie cel puţin pentru perioada de vară. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este recomandat sa alegi un boiler electric din clasa energetică A, costul investiţiei fiind amortizat prin facturile lunare mai scăzute;
  • Și maşina de spălat îți reduce consumul de electricitate cu o treime dacă foloseşti un program de spălare cu mai puține grade. Mai exact, dacă speli hainele la 30°C poți economisi până la 60 de lei pe an.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/facturile-la-curent-platite-un-avans-iata-categoriile-vizate

https://www.click.ro/news/national/eficientizeaza-consumul-casa-asa-reusesti-sa-platesti-mai-putin-la-facturi

https://www.click.ro/utile/nu-ai-platit-factura-la-lumina-nu-ti-se-va-mai-taia-curentul

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net