Valeriu Zgonea, înlocuit de la șefia Camerei Deputaților. Cine i-a luat locul

Ultima actualizare:

    Valeriu Zgonea a fost șeful Camerei Deputaților timp de patru ani
Valeriu Zgonea a fost șeful Camerei Deputaților timp de patru ani

Valeriu Zgonea fost mazilit! Astăzi, a fost anunțat că i s-a retras sprijinul politic și că a fost înlocuit de la șefia Camerei Deputaților. Florin Iordache a fost numit interimar în locul lui.

Biroul Permanent a aprobat astăzi ca plenul Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei, după ce a fost exclus din PSD.

Partidul din care a făcut parte a încercat prin două metode să-l mazilească: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie - faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

PSD a căutat toate căile ca să-l înlăture

În privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for.

Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Valeriu Zgonea contestă această interpretare şi dă de înţeles că orice tentativă de schimbare a sa din funcţie necesită un vot în plenul Camerei Deputaţilor.

"Eu sper ca procedurile legale şi constituţionale să fie respectate. Valeriu Zgonea nu e incompatibil, ca să luăm act. Nu există o decizie a instanţei. Din acest punct de vedere, trebuie să respectăm totuşi Constituţia şi Regulamentul. Bănuiesc că sunt suficient de multe minţi luminate în Parlament ca să înţeleagă acest lucru", a spus Zgonea.

Chiar și așa, deputatul PSD, Florin Iordache, a fost numit deja şef interimar la Camera Deputaţilor, potrivit România TV.

Florin Iordache a fost până acum vicepreședinte al Camerei Deputaților și șeful Comisiei Juridice
Florin Iordache a fost până acum vicepreședinte al Camerei Deputaților și șeful Comisiei Juridice

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net