Vaccinul AstraZeneca, aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană

vaccin-covid.jpg

vaccin anti Covid-19
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional
Foto: Arhiva Click!

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna. Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

Agenția Europeană a Medicamentelor și-a dat acordul, vineri după-amiază, ca vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani. Nu există însă informații suficiente în legătură cu eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, având în vedere că mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste această vârstă.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Vaccinul AstraZeneca, aprobat pentru utilizare și în UE

Surse din UE spuneau că acum se aşteaptă să primească doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de vaccinuri pe care se aşteptau să le primească până în martie, un deficit de aproximativ 75 de milioane de doze.

Aprobarea vaccinului a fost însă marcată și de discuții tensionate între Bruxelles și producător, care au început după ce, săptămâna trecută, compania AstraZeneca a anunțat că va livra mai puține doze de vaccin Comisiei Europene, din cele 100 de milioane de doze promise, din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, informează Digi 24.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborarea cu Universitatea Oxford pe bază de virus ameliorat, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Pentru UE au existat probleme și cu livrările vaccinurilor celor de la de la Pfizer/BioNTech, lucru care i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății să încetinească planurile de vaccinare.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1