Va ninge în aproape toată țara! Pentru ce județe este avertizare de cod galben

Ultima actualizare:

    Meteorologii avertizează că va ninge puternic la muntefoto: arhiva Click!
Meteorologii avertizează că va ninge puternic la muntefoto: arhiva Click!

Iarnă autentică în preajma Crăciunului! Meteorologii avertizează că va ninge în aproape toată țara începând de luni, de la ora 12.00, și până marți la aceeași oră. În estul, centrul și sud-estul țării este posibil să se formeze polei.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, luni, o nou informare potrivit căreia de la ora 12.00 și până marți la aceeași oră vor fi ninsori și se va depune un nou strat de zăpadă, conform Hotnews. Ninsorile din ultimele ore au creat deja probleme în mai multe județe din țară, cele mai afectate zone fiind Timiș, Vrancea, Bihor, Sibiu şi Brașov. Localități întregi au rămas fără curent electric, școlile și grădinițele fiind închise. De asemenea, cursele de pe aeroportul din Sibiu au avut întârzieri de peste o oră, iar în Hunedoara au fost emise avertizări de avalanșă.

Potrivit ANM, în nordul și în estul Olteniei, în jumătatea de vest a Munteniei, Transilvania, Maramureș, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat nou de zăpadă, în general între 10 și 20 de centimetri. În prima parte a zilei de luni, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 de metri, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși viteze de 70-80 de kilometri la oră, iar ninsoarea va fi viscolită. Temporar, în estul, centrul și sud-estul țării, pe arii restrânse va fi polei sau ghețuș.

Mai multe județe, sub cod galben de ninsori

De asemenea, luni, mai multe județe se află sub cod galben de ninsori. Sunt vizate județele Bacău, Vrancea, Galați, Cluj, Dâmbovița, Prahova și Maramureș, unde avertizarea este valabilă până la ora 12.00.Până la ora 15.00 sunt sub cod galben județele Argeș, Olt și Vâlcea, unde continuă să ningă, depunându-se un strat de zăpadă de 10-20 de centimetri.

Avarii la instalațiile electrice din Brașov și Sibiu

Din cauza condițiilor meteo s-au produs avarii în instalațiile electrice ale SDEE Transilvania Sud din județele Brașov și Sibiu, informează SDEE Transilvania Sud.

În județul Sibiu ninsoarea abundentă a dus la ruperea copacilor peste liniile electrice, astfel încât la această oră sunt afectate parțial 8 linii electrice aeriene de medie tensiune. Sucursala Sibiu acționează cu 6 echipe pentru realimentarea celor 1.302 utilizatori afectați.

Intervențiile echipelor SDEE Transilvania Sud vor continua până la alimentarea integrală a tuturor zonelor afectate, dar, în anumite situații, sunt îngreunate de accesul dificil cauzat fie de conțiile meteo încă nefavorabile, fie de vegetația ruptă și căzută peste liniile de de medie tensiune.

Risc de avalanșă în Hunedoara, Bucegi și Făgăraș

Salvamontiştii atrag atenţia asupra riscului major de avalanşe existent luni în toate masivele muntoase din judeţul Hunedoara - Retezat, Parâng, Vâlcan, Şureanu, din cauza cantităţii mari de zăpadă care a căzut în ultimele două zile şi a faptului că aceasta nu a avut timpul necesar să facă priză cu stratul depus anterior.

Accesul spre staţiunile montane este deschis, dar se circulă în condiţii de iarnă, scrie Agerpres.

În toate staţiunile, Salvamont Hunedoara a organizat servicii de permanenţă pentru a veni în sprijinul turiştilor care urcă la munte.

Meteorologii anunță că riscul producerii unor avalanșe și în în zona înaltă a Munților Bucegi și Făgăraș, la Bâlea Lac, este mare, de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, deoarece stratul de zăpadă este instabil.

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net