Va fi condus marţi pe ultimul drum. Fortuna a inventat robotul telefonic care dădea ora exactă

Ultima actualizare:

    Lorin Fortuna a fost profesor la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Politehnicii din Timişoara şi inventator
Lorin Fortuna a fost profesor la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Politehnicii din Timişoara şi inventator

Revoluţionarul Lorin Fortuna, care a murit vineri, la vârsta de 68 de ani, va fi înmormântat marţi în Cimitirul Eroilor din Timişoara. Fortuna are şi o faţă mai puţin cunoscută de marele public: a fost cercetător şi om de ştiinţă.

Omul care a citit primele revendicări ale revoluţionarilor („Proclamaţia Timişoarei ca oraş liber de totalitarism“, pe data de 20 decembrie 1989) va fi condus marţi pe ultimul drum. Revoluţionarul va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor din Timişoara, la ora 14.00.

Fortuna a fost o figură emblematică a Revoluţiei din 1989, fiind unul dintre timişorenii care au urcat în balconul Operei, înfiinţând în ilegalitate, alături de alţi revoluţionari, Frontul Democrat Român, în zilele în care Nicolae Ceauşescu se afla încă la cârma ţării.


    Fortuna, un personaj important al Revoluţiei din decembrie 1989Foto:
Fortuna, un personaj important al Revoluţiei din decembrie 1989Foto:

958. “La semnalul următor va fi ora...”

Puţini ştiu însă că Fortuna a fost a fost şi cercetător. El a stat în spatele proiectului care a dus la realizarea robotului care dădea ora exactă în România. Mai precis, dacă se forma numărul 958 de pe orice telefon cu disc, din orice colţ al ţării, puteai afla de la un robot ora exactă. Acest robot a fost montat de Direcţia de Telecomunicaţii în Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi a funcţionat din 1989 până în anul 2008.

„Invenţia lui Fortuna a fost realizată în cadrul unui contract de cercetare încheiat între Universitatea Politehnică Timişoara şi Ministerul Poştelor şi Telecomunicaţiilor, tocmai în ideea că el lucra la teza de doctorat care se referea la vorbirea artificială”, povesteşte profesorul universitar Cornel Balint, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Lorin Fortuna. “Robotul lui a înlocuit ceva ce funcţiona pe vremuri, era o primă variantă, realizată de o firmă din străinătate, cu benzi magnetice. Era un magnetofon mai complicat. Lorin Fortuna a înlocuit acest sistem cu invenţia sa, modernă la acea vreme. A pus cap la cap fragmente de vorbire. Dacă sunai la acel număr, puteai auzi: «La semnalul următor va fi ora...». Iar apoi ora, minutul şi secunda. Robotul suna ca la radio. Sistemul s-a perfecţionat mult apoi şi s-a renunţat la el în 2008“, completează Balint.

Piedici din partea “tovarăşilor”

Lorin Fortuna a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti în 1972, iar după absolvire a fost repartizat la Centrul Teritorial de Calcul Electronic din Timişoara, unde a lucrat ca informatician. A ajuns apoi profesor la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Politehnicii din Timişoara. Ivan Bogdanov, prodecanul Facultăţii de Electronică şi Calculatoare, susţine că „tovarăşii“ din universitate au făcut totul să-l discrediteze pe Fortuna.„Colegi de-ai mei spuneau că ar fi nebun, ceea ce era total nedrept. Se zbătea să obţină dotări pentru facultate, se ducea şi procura tot ce trebuia, era un om implicat. Cred că o parte din revolta lui era cauzată şi de piedicile şi discreditările la care a fost supus de <<tovarăşii>> din universitate. Multă lume îi punea piedici la modul urât. I s-a făcut multă nedreptate“, a declarat Ivan Bogdanov, prodecanul Facultăţii de Electronică şi Calculatoare.

“Civilizaţia goriliană”, singura care se va salva

În ultimii ani, Lorin Fortuna s-a dedicat promovării ideilor sale ezoterice. A înfiinţat „Mişcarea Astrală România“ şi „Mişcarea Spirituală Sarmisegetuza“, şocând cu teoriile sale. El susţinea că la sfârşitul lumii se va salva de pe Terra doar civilizaţia goriliană (aproximativ 600 de milioane de oameni), din care şi el considera că face parte. Cei „selectaţi“ ar urma să ajungă pe o altă planetă, spunea Fortuna. 

Click! spune

Lorin Fortuna a murit la Spitalul Judeţean din Timişoara. Revoluţionarul fusese internat la spital cu ulcer perforat, iar după operaţie a intrat în comă. El era divorţat şi avea o fiică absolventă de Ştiinţe Economice. 

Citeşte întreaga poveste pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net