Victor Ciorbea atacă la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care a scos lumea în stradă!

Ultima actualizare:

    Victor Ciorbea
Victor Ciorbea

Victor Ciorbea, titularul postului Avocatul Poporului, va ataca vineri la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situaţiei.

UPDATE. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat că aşteaptă sesizarea Avocatului Poporului, care va fi analizată potrivit principiilor şi prevederilor legale. "Voi analiza cu maximă seriozitate, vor fi respectate toate procedurile. Voi ţine cont şi de ceea ce îmi dictează conştiinţa", a declarat Dorneanu. "Nu pot să vă spun ce îmi dictează conştiinţa. Nu vreţi să vă spun şi ce am visat azi-noapte? Mai multe declaraţii nu pot face", s-a adresat jurnaliştilor Valer Dorneanu.

UPDATE Victor Ciorbea a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională ordonanța de urgență a Guvernului Grindeanu, prin care se dezincriminau unele fapte din Codul Penal. „Am decis să ridicăm excepția de neconstituționalitate. Va pleca în câteva minute la CCR. Îmi pare rău ca a durat atât, când am zis că nu știu dacă trimit, era înainte să apară în Monitorul Oficial. Nu știam că era un precedent. Îi mulțumesc președintelui Iohannis că mi-a atras atenția asupra acestui precedent, care m-a ajutat să iau o decizie.”

Context

Ciorbea declarase iniţial că nu are temei legal să atace ordonanţa, motivând că actul legislativ nu a intrat in vigoare. La o zi distanţă, Ciorbea a avut o întâlnire la sediul instituţiei cu preşedintele Iohannis, iar după întâlnire şi-a nuanţat poziţia, anunţând că va analiza opţiunile.

Ciorbea îşi motivase refuzul spunând că nu poate sesiza CCR decât după ce intră Ordonanţa în vigoare, adică peste 10 zile de la adoptare. În realitate, există un precedent în 2013. Pe 9 octombrie 2013, Avocatul Poporului a atacat OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, în condiţiile în care aceasta intra în vigoare pe 25 octombrie. Deci, a atacat o Ordonanţă de Urgenţă cu două săptămâni înainte de a intra in vigoare. Atunci, CCR a analizat sesizarea şi a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, Ordonanţa de Urgenţă fiind abrogată. Diferenţa faţă de situaţia de acum este că în octombrie 2013 Avocatul Poporului era Anastasiu Crisu, nu Victor Ciorbea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net