Când vine aerul polar peste România? Vremea a atins temperaturi record în weekend

a14-5-1-4col-2016.jpg

2016. Imaginea de care n-am avut parte în această iarnă: maşini acoperite de omăt, copacii “îmbrăcaţi” în alb, ger de crapă pietrele
Citeste tot despre: 

În prima zi a lunii februarie, s-au atins 20˚C la Calafat, Titu şi Târgovişte. Meteorologii spun că sunt cele mai mari valori pentru 1 februarie de când se fac măsurători în ţara noastră. Şi în zilele următoare va fi mai cald decât ar fi normal, chiar dacă un val de aer polar va acoperi România. Pe Litoral, duminică, au fost 18˚C.

Adio, ierni cu omătul până la genunchi! Oamenii au ieşit din case în weekend, în tricouri cu mâneca scurtă şi bermude. În loc de patine ori săniuţe, copiii şi-au scos trotinetele, bicicletele şi rolele. Duminică, 2 februarie, la orele prânzului, în sud, temperaturile au atins peste 15 – 18 grade, iar la Călăraşi şi Bucureşti au fost 19 grade. În parcuri, oamenii se organizau să meargă la un grătar, ori la terase.

a2untitled-1.jpg

2020. 16 grade la Bucureşti. Cu mic, cu mare, toată lumea a ieşit în parc
Fotografii: Sever Gheorghe

20 de grade lla început de februarie

”Sâmbătă, 1 februarie, am atins 20 de grade Celsius la Calafat, Titu şi Târgovişte. La 76 de staţii meteorologice din reţeaua naţională de specialitate, s-au înregistrat cele mai ridicate valori ale zilei de 1 februarie de când se fac măsurători meteorologice. Iar duminică dimineață, 2 februarie, au fost înregistrate recorduri zilnice minime pentru 80 de staţii meteorologice. Până marţi, vorbim de temperaturi maxime cuprinse între 5 şi 17-18 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM, citată de digi24.ro.

a34-5-2-2col-2010.jpg

2010. Aşa arăta un tren într-o iarnă adevărată

Cum ecplică specialiștii temperaturile ridicate

Specialiştii ANM explică aceste anomalii pe seama schimbărilor climatice din întreaga lume. Anotimpurile au luat-o razna. Din patru anotimpuri clare, cum ştiam noi din copilărie, acum poţi spune că au mai rămas doar două. Primăvara şi iarna aproape că au dispărut.

a44-5-3-2col-2012-buc.jpg

2012. Ninsorile abundente au pus copacii la pământ şi a fost nevoie de intervenţia militarilor pe Centura Capitalei

 

Vara vine direct din aprilie-mai şi ţine până la sfârşit de octombrie. Apoi vine o toamnă lungă până în ianuarie sau chiar februarie, dacă ne luăm după ce se întâmplă chiar în aceste zile.

a54-5-4-2col-2012-centura-capitalei.jpg

2012. Ninsorile abundente au pus copacii la pământ şi a fost nevoie de intervenţia militarilor pe Centura Capitalei

 

Ne întrebăm dacă vom mai vedea zăpada în această iarnă calendaristică? De exemplu, în 2018, o ninsoare întârziată a căzut la sfârşit de martie şi a blocat aeroporturile din toată ţara. Anul trecut, pe vremea asta, deci în plină iarnă, în loc de nămeţi aveam gheaţă peste tot.

a64-5-5-2col-2015-viscol.jpg

2015. Maşini blocate în Bărăgan după un viscol puternic

 

Un fenomen extrem de periculos şi care s-a manifestat la o intensitate fără precedent: ploaia îngheţată sau freezing rain. Pagubele au fost majore. A durat zile în şir până când edilii au curăţat străzile de ramurile rupte ale copacilor îngheţaţi.

Dacă în anii 2010, 2012, 2014, 2015 şi 2016, România se lupta cu nămeţii în această perioadă, iată că acum lumea se distra prin parcuri ca-n zilele însorite de primăvară, la o bere şi chiar la un grătar.

a74-5-6-2col-2016-caine.jpg

2016. Şi căţeii duc dorul iernilor de altădată

 

Vântul a fost cel care nu ne-a lăsat să facem plajă de-adevăratelea. Până luni seară, vântul va sufla cu putere în zona montană înaltă. Rafalele vor depăşi 90 - 100 km/h, iar precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare.

Luni, în nordul ţării va intra un val de aer mai umed şi mai rece. Va ploua slab în nordul Moldovei, în Transilvania şi Banat, iar marți, precipitaţiile se vor extinde în aproape toată ţara.

a8.jpg

2017. Abia se putea merge pe trotuarele din Capitală

 

Miercuri, temperaturile vor coborî brusc, iar în nordul Moldovei va ninge şi vor fi doar 3 grade la prânz. Va ninge slab şi în zonele înalte, iar vântul va spulbera zăpada. Joi, precipitaţiile se vor retrage, apare soarele, dar rămânem cu temperaturi mici: 5 grade la Bucureşti, 2 grade la Suceava, 1 grad la Constanţa, 4 grade la Timişoara şi zero grade la Cluj-Napoca.

Şi în timpul nopţilor temperaturile vor coborî la -7˚C în centrul ţării. Vineri, va ninge din nou, inclusiv în sud unde sunt prognozate lapoviţă şi ninsoare slabă.

Acum un an, România se transformase în Regatul de gheaţă

Anul trecut la început de februarie ne confruntam cu un fenomen special: freezing rain (ploaie îngheţată). 

b14-5-9-2col-eforie-iarna-11_inaurie_2019.jpg

2019. Ploaia a îngheţat totul la început de februarie

 

După ceva ninsori în ianuarie, un val de aer polar s-a abătut asupra ţării noastre şi a adus brusc ploi şi temperaturi foarte mici.

 

b24-5-8-2col-gheata-2019.jpg

2019. Ploaia a îngheţat totul la început de februarie

 

Şoselele şi trotuarele s-au transformat în patinoare, avioanele au rămas la sol, iar la mare au îngheţat până şi umbreluţele de stuf.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1