Un temut mafiot capturat la Oradea. Ce avea Vito Bigione în apartament

Ultima actualizare:

    Unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, Vito Bigione (66 de ani), a fost capturat la Oradea, într-un bloc oarecare, la etajul IVFOTO: adevarul.ro
Unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, Vito Bigione (66 de ani), a fost capturat la Oradea, într-un bloc oarecare, la etajul IVFOTO: adevarul.ro

Unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, Vito Bigione (66 de ani), a fost capturat la Oradea, într-un bloc oarecare, la etajul IV. carabinierii italieni au venit la Oradea cu o săptămână înainte de operaţiunea prin care a fost capturat, pentru a pregăti acţiunea de capturare.

Vito Bigione (66 de ani), unul dintre cei mai căutați fugari, s-a ascuns cel puţin 5 luni în Oradea, la sugestia unui apropiat de-al său, scrie adevarul.ro.

Pentru a nu atrage atenția asupra sa, Bigione a locuit cu chirie într-un apartament de la etajul IV al unui bloc de 8 etaje din zona de vest a municipiului. Cel care i-a închiriat apartamentul, un orădean, ştia despre Bigione că este un cetăţean străin, om de afaceri, nicidecum că ar fi unul dintre liderii mafiei italiene.

Italianul a fost o prezenţă discretă în bloc, spun vecinii, care l-au văzut rar, scrie adevarul.ro. A păstrat, însă, legătura cu apropiaţii săi din Italia, iar acest lucru s-a dovedit o greşeală, căci autorităţile judiciare italiene îi monitorizau şi, când au aflat locul exact în care se află, au luat legătura cu poliţiştii orădeni.

Fugarul a fost urmărit vreme de o lună, iar carabinierii italieni au venit la Oradea cu o săptămână înainte de operaţiunea prin care a fost capturat, pentru a pregăti acţiunea. În dimineaţa zilei de 4 octombrie când mafiotul a ieşit din bloc pentru a merge la cumpărături, echipajele de poliţişti l-au încercuit şi i-au cerut documente, scrie adevarul.ro.

Ce avea Vito Bigione în apartament

Cu acte false, Bigione a prezentat un act de identitate cu nume fals, prenumele fiind Matteo, document pe care, însă, nu l-a folosit în alte situaţii. ”A intrat în România înainte să fie condamnat definitiv şi dat în urmărire. Nu s-a folosit de documente false”, spun surse judiciare.

În apartamentul italianului poliţiştii au găsit şi 10.000 de euro, pe care acesta îi folosea pentru traiul de zi cu zi.

Vito Bigione, printre cei 30 cei mai periculoşi fugari

Capturarea italianului a fost considerată o mare reuşită de forţele de ordine din Italia.

Despre prindere a vorbit inclusiv ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini. ”Poliţia l-a arestat în România pe Vito Bigione, omul de legătură între Cosa Nostra, ’Ndrangheta şi cartelurile columbiene, aflat între cei 30 cei mai periculoşi fugari. Le mulţumesc bărbaţilor şi femeilor din forţele de ordine şi fac o promisiune: războiul împotriva mafiei va continua, din casă în casă, din cartier în cartier. În Italia şi, dacă e necesar, în străinătate".

Lui Vito Bigione i se spunea ”contabilul”

Vito Bigione s-a numărat printre primii care au pus în contact grupările mafiote Cosa Nostra, ‘Ndrangheta şi cartelurile din America de Sud, care gestionează traficul internaţional de cocaină, scrie adevarul.ro.

Din acest motiv i se spunea „contabilul”. Începând din 1992, el a transportat în Italia sute de kilograme de cocaină din ţări precum Brazilia, Columbia şi Namibia. Prin bărcile sale de pescuit, Bigione dezvoltase o adevărată reţea de trafic cu stupefiante. Operaţiunile erau finanţate de familia mafiotă Agate din Mazara del Vallo (sud-vestul Siciliei) şi de reţeaua de traficanţi Marando di Platì din Reggio Calabria (cel mai mare oraş din regiunea Calabria, sudul Italiei).

În 2003, când Poliţia îl căuta, Bigione fugise deja în Namibia şi conducea un restaurant exclusivist, "La Marina" din Walvis Bay, vizitat de oameni influenţi, în vreme ce o armată de avocaţi lucrau pentru a-l scăpa de extrădare. Mafiotul a fost, totuşi, arestat în 2004, în Caracas (Venezuela), dar după câţiva ani a ajuns din nou în libertate.

Vito Bigione, condamnat la 15 ani închisoare

Potrivit sentinţei penale de arestare pronunţată de Curtea de Apel Oradea, italianul a fost condamnat definitiv pe 28 iunie, în acest an, la 15 ani de închisoare şi o amendă de 120.000 euro.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net