Un român s-a prefăcut că e turist britanic în Capitală! Incredibil ce i s-a întâmplat

Ultima actualizare:
Casa Poporului nu poate fi vizitată
Casa Poporului nu poate fi vizitată

Un român s-a prefăcut că este un turist britanic pentru o zi. El a vrut să vadă pe propria piele cum se simt străinii care vin în București și ce este de vizitat în acest oraș.

Mihai Popescu a vrut să demonstreze că experiența unui turist într-un oraș străin este înspăimântătoare și a povestit totul pentru vice.com  A pornit în această aventură alături de un prieten, care s-a dat drept mexican. 

Eu m-am născut în București și știu destul de bine de ce e nasol aproape totu-n orașul ăsta, dar nu-mi dau seama cât de traumatizant ar fi locul pentru un străin. Ca să testez, m-am dat drept britanic timp de o zi”, a dezvăluit el.

Românii și-au început călătoria de pe Aeroportul Henri Coandă, ca orice turist veritabil. Mihai Popescu a comandat un taxi, mărturisind că este foarte greu să îți mai iei țeapă de la șoferi, chiar dacă ești un străin:"O voce obosită repetă obsesiv pe difuzoare în engleză și-n română să iei taxiurile numai prin comandă de la aeroport, ca să nu-ți iei țeapă”. Au plecat cu un taximetrist care a lăudat România tot drumul și care le-a spus celor doi turiști că nu au ce să viziteze în București și că mai bine se duc să bea în Centrul Vechi: “Dacă voiați să vizitați, trebuia să vă duceți prin țară, să vedeți castelele noastre”.

«Ne-a lăsat la Universitate, nu ne-a zis cât ne costă cursa, doar a spus un „toți banii voștri" în glumă și ne-a arătat aparatul. Mi s-a părut decentă suma de 27 de lei pentru o călătorie de la Otopeni, până-n centru, dar a fost ciudat c-a mototolit bonul imediat, în loc să ni-l dea», a mărturist Mihai Popescu despre călătoria cu taxiul.

În continuare, cei doi turiști s-au dus la Centrul de Informare turistică din Pasajul Universtății. Au cerut o hartă spre Palatul lui Ceaușescu, iar ghidul a încercat să îi convingă să cumpere un tur al Capitalei. L-au întrebat pe ghid cât costă harta turistică a Bucureștiului și li s-a spus că este gratis. După ce au plecat, l-au auzit pe bărbat spunându-i uneia din colegele lui că: „Vezi, mă, la câți d-ăștia vin p-aici, am face o avere, dacă am cere 10-15 euro pe-o hartă."

Nu au putut vizita obiectivele turistice din Capitală

Monomentul Holocaustului nu apare pe nicio hartă turistică, iar străinii nu au de unde să știe de el
Monomentul Holocaustului nu apare pe nicio hartă turistică, iar străinii nu au de unde să știe de el

Britanicul și mexicanul au trecut pe la magazinul de suveniruri din Pasajul Universității unde au fost ignorați de vânzător. Apoi, au luat metroul până la Unirii și s-au dus să viziteze Palatul Patriarhal, unde s-au trezit că n-au ce vedea, acesta fiind în construcție. Angajații le-au spus să facă poze Bisericii, dar de afară deoarece “e înmormântarea mamei lui Hristos azi, acolo, e sărbătoare mare la noi."

Dezamăgiți că nu au putut vizita nimic, cei doi s-au îndreptat spre Piața Constituției, ca să se fotografieze în fața Casei Poporului, unul dintre principalele obiective turistice de la noi din țară. Nu au fost singurii cu această idee. Acolo, au dat de o mulțime de turiști străini care făceau turul Europei.

Și nu am fost singurii cu ideea asta. Era plin de autocare care veneau și plecau. Turiștii, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, ieșeau din autocar, trăgeau câteva poze cu Casa Poporului, apoi demarau spre altă țară mai interesantă, gen Bulgaria, sau spre hotel", a mărturisit Mihai Popescu.

Ce i-a surprins cel mai mult a fost băiatul care îi păcălea turiștii străini cu broșuri de 10 euro bucata, pe care ei le-au luat pe gratis de la Centrul de Informare Turistică: “Avea și un coleg care stătea de șase și se mai ducea din când în când să mai aducă broșuri dintr-o mașină, când se terminau. Practic, ieșiseră la pescuit de pensionari occidental”. Cei doi români au vrut să viziteze Casa Poporului în interior, însă jandarmul le-a explicat într-o engleză stricată că nu au voie nici să se apropie de clădire.

«Am dat totuși peste niște conaționali britanici de-ai mei, care tocmai terminaseră turul. Păreau sleiți. I-am întrebat dacă merită să vin să vizitez rahatul ăsta. „Îți place marmura? Pentru că o să vezi multă marmură acolo. E un palat tipic de dictator, are candelabre, camere mari și goale, puțin Lenin, puțin Stalin. Cam atât”», a dezvăluit “turistul britanic”.

Românii au găsit un monument de care nu știau

 Apoi, cei doi și-au continuat experimentul spre centrul orașului, unde au dat peste un monument de care nu știau nici ei, deși sunt bucureșteni, Memorialul Holocaustului.“Ca britanic, mi s-ar fi părut la fel de important să mi se spună despre monumentul ăsta, cum mi s-ar părea să mi se spună despre Auschwitz, când vizitez Polonia. Totuși, mi-am făcut cea mai cretină poză posibilă lângă el, pe care și-ar face-o orice turist tânăr”, a mărturisit Mihai Popescu. Au continuat vizita cu clădirea CEC-ului: „singurul lucru din orașul ăsta care m-a dus cu gândul la Micul Paris și nu la o vomă sovietică”. Au fost opriți acolo de un paznic care nu știa limba engleză, dar care le-a explicat în italiană că nu au voie să viziteze clădirea decât într-un anumit interval de ore.

Clădirea CEC-ului nu a putut fi vizitată
Clădirea CEC-ului nu a putut fi vizitată

Dacă nu au avut ce vizita, cei doi români s-au resemnat cu mâncare și băutură
Dacă nu au avut ce vizita, cei doi români s-au resemnat cu mâncare și băutură

"Turiștii" s-au resemnat în Centrul Vechi


    Dacă nu au avut ce vizita, cei doi români s-au resemnat cu mâncare și băuturăFoto: Mircea Topoleanu/vice.com
Dacă nu au avut ce vizita, cei doi români s-au resemnat cu mâncare și băuturăFoto: Mircea Topoleanu/vice.com

Ne-am dus în Centrul Vechi să bem, după cum ne-a spus taximetristul c-o să facem. Acolo am râs de o groază de panourile din romgleză, cu care încearcă localnicii să agațe turiștii străini”, a dezvăluit Mihai Popescu.

Au vrut să bea la un restaurant popular din această zonă a Capitalei, dar nu au găsit mese libere, deoarece erau ocupate de turiști japonezi.

Mexicanul și britanicul și-au sfârșit călătoria la Cercul Militar, unde chelnerul le-a vorbit doar în română, apoi au concluzionat aventura cu: „Singurele semne-n engleză sunt spre cârciumi, deci ești complet pierdut, dacă vrei să dibuiești vreun monument istoric în așa-zisul Centru Istoric al Capitalei. Ministerul Turismului freacă buha de ani buni, cel mult produce campanii turistice comuniste de zeci de milioane de euro, care să aducă turiști spre niște locuri neamenajate, unde n-are cine să se ocupe de ei și unde nu au cum să meargă nici până la colțul străzii fără un ghid”.

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net