Un român a găsit o comoară în Italia. Gestul care a uimit o ţară

daniel_schiopu.jpg

daniel schiopu italia comoara roman
Daniel Șchiopu este din Botoșani (Foto: Arhiva personală)

Un botoşănean plecat la muncă în Italia a reuşit să impresioneze prin onestitatea sa, scrie adevarul.ro. Daniel Şchiopu, muncitor în construcţii, a descoperit o comoară uitată în casa unei familii de italieni, dărâmată de cutremurele din 2009. Botoşăneanul a căutat proprietarii şi a înapoiat-o.

Povestea lui Daniel şi a comorii descoperite începe în regiunea Abruzzo, provincia L’Aquila din centrul Italiei, în orăşelul Rocca di Mezzo. Daniel Şchiopu lucrează de șase ani în Italia. Vrea să strângă bani şi să ducă o viaţă mai bună.

A terminat facultatea, dar, din lipsă de locuri de muncă, a preferat să plece în Peninsulă. Lucrează ca muncitor pe şantier, conducând utilaje grele.

În urmă cu zece zile, la 1 septembrie, Daniel muncea, ca de obicei, pe un utilaj printre ruinele caselor doborâte de marele cutremur din 2009 din provincia L’Aquila.

Printre zidurile caselor dărâmate rămăsese mobilă. Aici, Daniel avea să găsească o adevărată comoară.

„Într-o cutie prăfuită pe un dulap dintr-o cameră a unei case din Rocca di Mezzo am găsit o mulţime de bijuterii”, spune românul. Bijuteriile erau din aur, cu pietre preţioase şi au fost evaluate mai târziu la câteva zeci de mii de euro. Multe dintre acestea, spune presa din Italia, erau vechi şi cu o mare valoare.

Ceea ce a urmat a impresionat locuitorii din provincia italiană. Presa din Italia, în special cotidianul ”Il centuro” din provincia L’Aquila, susţine că familia care locuise în acea casă uitase sau nici măcar nu mai ştia de bijuteriile dosite în casă de înaintaşi. Probabil cutia a căzut dintr-o ascunzătoare din perete sau tavan pe dulap în timpul cutremurului după ce zidurile au cedat.

Daniel Şchiopu ar fi putut să plece cu tot cu bijuterii, nimeni nu reclamase dispariţia lor. Practic, nu existau. Cu toate acestea muncitorul român a luat cutia, a întrebat de oameni şi a găsit familia de italieni care deţinea casa distrusă de cutremur. Nu a cerut recompensă şi spune că nu a tânjit nici o clipă după ele.

„Ceea ce nu ne aparţine, nici nu trebuie să ne aparţină. Cred că adevărata comoară este familia şi nu bijuteriile. Nici nu am stat pe gânduri. Eu vreau să muncesc şi nu tânjesc după averea altuia”, a precizat pentru „Adevărul”, Daniel Şchiopu.

Onestitatea botoşăneanului i-a atras simpatia locuitorilor oraşului, iar povestea sa a făcut înconjurul Italiei.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Iulian Enache

    Iulian Enache a găsit, în 2013, cel mai mare tezaur monetar de argint de pe teritoriul României. Cunoscătorii au estimat că monedele otomane ar valoara până la 500.000 de euro. Vâlceanul are dreptul la o recompensă de cel puţin 30% din valoarea tezaurului.

  • Comoara descoperită de prahoveanul din Mălăieştii de Jos poate fi vizitată. Într-un timp record, specialiştii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au reuşit să cureţe şi să recondiţioneze piesele ca să le expună.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1