Un preot, as în concursul de sănii trase de câini

Ultima actualizare:

    Preotul Attila  Kiss adoră  să participe la  competiţiile de  atelaje canine
Preotul Attila Kiss adoră să participe la competiţiile de atelaje canine

Competiţie spectaculoasă în weekend! Un drum istoric din Munţii Bârgăului (Bistriţa-Năsăud), situat la 1.200 de metri altitudine, s-a transformat în traseu pentru cel mai important concurs internaţional de atelaje canine. Printre organizatori se numără şi un preot romano-catolic, campion mondial la acest inedit sport.

Pasul Tihuţa, trecătoarea care leagă Transilvania de Moldova, a găzduit în weekend cel mai important concurs de atelaje canine din România. Întrecerea s-a desfăşurat la 1.200 de metri altitudine, iar traseul a urmat „Drumul Romanilor”, care se întinde pe 12 kilometri şi este cunoscut din secolul al XVIII-lea. 

Aflată la a treia ediţie, competiţia are rolul să promoveze nu doar acest sport mai puţin familiar în România, cât şi traseul de vis din Munţii Bârgăului. La ediţia din acest an au venit 36 de concurenţi din şase ţări – Bulgaria, Serbia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România. Concursul s-a desfăşurat în două manşe, iar clasamentul final a fost stabilit prin însumarea timpilor obţinuţi. Săniile concurenţilor au fost trase de patrupede din rasele nordice: Malamut de Alaska, Husky Siberian, Samoyed şi Câine de Groenlanda.  Sufletul întrecerii este, ca şi la ediţiile precedente, preotul romano-catolic Attila Kiss, scrie adevarul.ro. El a participat la campionate internaţionale, reuşind să obţină titlul de campion mondial în Italia, la începutul anului 2017. Printre organizatorii competiţiei din Munţii Rodnei se numără şi fostul subprefect de Bistriţa-Năsăud, Damaschin Berende, şi fiul său, Bogdan, student. Juniorul are în palmares câteva titluri de campion european. Cei trei au fost sprijiniţi în organizarea acestei competiţii de organizaţia Tăşuleasa Social.

După competiţia din weekend, drumul istoric din Munţii Bârgăului s-ar putea califica pentru a organiza competiţii la nivel european şi mondial. La concurs a fost prezentă şi poloneza Justyna Janecka, judecător de cursă, care a avut rolul de a stabili dacă românii sunt pregătiţi pentru competiţii de anvergură.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net