Un medic şi zeci de asistenţi din Prahova făceau vaccinări fictive. Cât costau certificatele false

4-front-certificate-poza-mare.jpg

În vară, în perioada concediilor, a fost o adevărată ”explozie” de certificate verzi false
Foto: inquam photos
Citeste tot despre: 

În acest an în care pandemia face ravagii şi în care vaccinarea anti-Covid este gratuită, pare o glumă proastă că cineva alege să plătească un certificat fals de vaccinare. Şi totuşi, pentru că în România există astfel de doritori, s-a dezvoltat o adevărată reţea. De multe ori, astfel de grupuri infracţionale sunt destructurate de poliţişti, aşa cum s-a întâmplat joi în judeţul Prahova.

După cum informează adevarul.ro, peste 80 de persoane din localităţile prahovene Sinaia, Buşteni şi Valea Călugărească, dar şi din alte comune din judeţ, au dat bani ca să obţină certificate false de vaccinare anti COVID. Toţi au fost racolaţi de o reţea de asistenţi şi medici de familie din Prahova care au dezvoltat în doar câteva săptămâni un sistem complex prin care ofereau contra cost certificatul de vaccinat celor care aveau nevoie urgentă de un astfel de act, care costa între 300 de lei şi 1.000 de lei, în funcţie de modalitatea de fentare a sistemului.

Potrivit unor surse judiciare citate de adevarul.ro, medicii şi asistenţii implicaţi în această reţea foloseau trei căi: certificatul de vaccinare era obţinut prin neprezentarea la centrul de vaccinare, iar în acest caz, taxa era mai mare, apoi, în alte situaţii, solicitantul era injectat cu ser fiziologic, iar serul vaccinului era aruncat la chiuvetă, iar cea de-a treia modalitate şi cea mai des folosită era doar o mimare a actului de vaccinare, pacientul pur şi simplu se aşeza pe scaun, iar asistenta se prefăcea că injectează substanţa.

4-front-certificate-poza-mica.jpg

Centrul de vaccinare din comuna Valea Călugărească, unde au avut loc percheziţii
Foto: adevarul.ro

Potrivit anchetatorilor, cele mai multe solicitări de certificate false au fost în special în perioada concediilor de vară, dar şi spre finalul lunii august, venite din partea celor care plecau la muncă în străinătate. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au făcut, joi 14 octombrie, percheziţii în acest caz. A fost vizat un cabinet medical individual al unui medic de familie din comuna prahoveană Valea Călugărească, sat Rachieri, dar şi alte centre de vaccinare din judeţ, în special din zona rurală. 35 de persoane au fost aduse la audieri la sediul Parchetului, imediat după percheziţii, iar printre aceştia se afla şi unul dintre medicii implicaţi în reţea.  Acuzaţiile sunt de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5