Un chinez paşte capre în Oltenia

Ultima actualizare:

Dacă îl cauţi pe Li, aşa cum îl ştiu sătenii pe singurul chinez din Lăcusteni, ai toate şansele să nu-l găseşti acasă. Orice localnic ştie însă să-ţi spună cum poţi da de el: pe dealurile din împrejurimi, acolo unde îşi paşte, cât e ziua de lungă, mica turmă de capre.

Asiaticul, în vârstă de 58 de ani, e un fel de vedetă locală. Afacerile pe care le-a făcut în ţara noastră nu i-au mers toate ca pe roate, dar povestea lui a fost preluată de ziare şi televiziuni.

De departe, când îl vezi cu fesul îndesat pe cap şi cu toiagul de care nu se desparte niciodată, nu l-ai deosebi de un cioban oarecare. Când te apropii, dai nas în nas cu o haită de dulăi gata să te sfâşie. Li îşi cheamă ajutoarele, iar patrupedele ascultă comanda.

Îi folosesc să adune caprele când se împrăştie", explică, într-o română stâlcită, neobişnuitul păstor cu ochi înguşti.

Li Bing Zhi a sosit într-o excursie în România în anul 1992.  Atât de mult i-au plăcut locurile încât şi-a propus să rămână. De profesie medic veterinar, chinezul a lăsat totul baltă în Beijing, inclusiv propria familie, pentru a-şi face un rost pe plaiuri mioritice. A început aducând catifea chinezească pe care o vindea mănăstirilor din întreaga ţară.

În Bucureşti s-a cazat cu chirie într-o garsonieră ai cărei proprietari, un fost maior MApN şi soţia lui, au părinţi în comuna Lăcusteni din judeţul Vâlcea. Când afacerea cu catifea nu i-a mai mers, Li s-a mutat în localitatea situată nu departe de Valea Oltului.

A investit 10.000 de dolari cumpărând un fost grajd al CAP-ului şi 100 de porci de rasă. Prin 2003-2004, crescătoria de porcine a dat însă faliment, preţul neacoperind nici pe departe preţul furajelor animalelor.

Banii s-au dus pe apa sâmbetei, dar chinezul nu s-a dat bătut. S-a lansat într-o altă afacere, cu varză chinezească. Românii nu s-au arătat însă interesaţi de varza-„mamut", iar clima şi compoziţia solului n-au ţinut cu micul afacerist. Nu s-a dat bătut şi s-a apucat să confecţioneze jaluzele, tot fără prea mare succes.

„Apoi a pus cartofi, a crescut iar porci, dar a renunţat pentru că nu erau afaceri tocmai prospere. În final şi-a cumpărat capre", povesteşte primarul din Lăcusteni, Constantin Puchin.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net