Un celebru lanţ de magazine, amendat pentru o zacuscă „exact cum o făceau bunicii”. Care a fost problema

zucusca_cu_ghebe.jpg

Eticheta a fost considerată înșelătoare
foto: Adevarul

Lanţul de magazine Mega Image a fost amendat pentru că a pus la vânzare două tipuri de zacuscă, prin ale căror prezentări consumatorii sunt induşi în eroare, se arată într-o sentință a Judecătoriei Giurgiu.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Giurgiu, Mega Image a contestat o amendă de 7.000 de lei primită de la Protecţia Consumatorului, pentru că a expus la comercializare produse care „au înscrisuri ce pot induce în eroare consumatorul ca fiind produse tradiţionale, deşi acestea sunt fabricate industrial (aşa cum reiese din declaraţiile de conformitate a produselor preparate, anexate)”. 

Practic, Protecţia Consumatorului a amendat Mega Image pentru o zacuscă „ţărănească”  (produs fabricat după o reţetă din casa ţăranilor, reţetă tradiţională), gustoasă şi săţioasă, cu drag din natură, din legume proaspete, selecţionate cu multă grijă” şi şi pentru o „zacuscă moldovenească cu ghebe”. Protecţia Consumatorului a descoperit că „zacusca moldovenească cu ghebe”, pe eticheta căreia scria că este „moldovenească dintr-o zonă tradiţională”, are „ardei capia copţi la soba de lemne…” şi este fiartă „minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne” este, de fapt, produsă industrial.

Explicaţiile Mega Image

În procesul de la Judecătoria Giurgiu, Mega Image a arătat că agentul constatator a considerat în mod greşit faptul că folosirea termenului „ţărănesc” echivalează cu folosirea termenului „tradiţional”, în realitate aceştia semnificând chestiuni diferite. „Folosirea sintagmei „ţărănească” face referire la modul în care sunt tăiate legumele şi la mărimea acestora”, au arătat reprezentanţii Mega Image în proces. În privinţa produsului „zacuscă cu ghebe”, Mega Image a arătat că agentul constatator a adăugat în descrierea faptei contravenţionale expresii şi cuvinte care nu apar pe ambalajul produsului, cum este, de exemplu, expresia „moldovenească dintr-o zonă tradiţională”.

Citește pe adevarul.ro totul despre scandalul "Zacusca"

Loading...