Un avion militar MIG 21 Lancer s-a prăbuşit astăzi, la Reghin. Pilotul s-a catapultat

Ultima actualizare:

    Avioanele Mig 21 Lancer ale aviației române nu vor mai zbura până când cauzele prăbușirii nu vor fi lămurite de o comisie de specialiștiFoto: antena3.ro
Avioanele Mig 21 Lancer ale aviației române nu vor mai zbura până când cauzele prăbușirii nu vor fi lămurite de o comisie de specialiștiFoto: antena3.ro

O aeronavă Mig 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii s-a prăbușit marți, în jurul orei 14.30, în apropierea localității mureșene Dedrad. Pilotul, locotenentul-comandor Andrei Criste s-a catapultat și acum este la spital cu prognostic rezervat

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Apărării Naționale, avionul de luptă Mig 21 Lancer efectua un zbor de antrenament și s-a prăbușit în aproperea unei localități din apropierea orașului Reghin. Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene a plecat de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Potrivit antena3.ro, în cursul zilei, în județ s-a semnalat grindină, formându-se nori cu dezvoltare verticală (harta următoare), dar nu este clar dacă acest fenomen meteo are legătură cu prăbușirea avionului.

Ce spune un martor al prăbușirii Mig-ului 21 Lancer

Unul dintre martorii prăbușirii este Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș, care a ajuns primul la locul impactului, pentru a-i acorda îngrijiri pilotului care s-a catapultat.”Mai întâi am auzit un sunet mai ciudat pentru avioanele astea, era la o înălțime destul de joasă, la o altitudine joasă. Ne-am uitat în sus să vedem, eram cu domnul viceprimar, și l-am observant, avea o direcție cam haotică să zicem și pe urmă s-a îndeptat cu fața în jos, cu botul, să mă exprim așa, în jos, și în momentul acela am văzut că s-a catapultat pilotul. Am și plecat în direcția respectivă, am găsit pilotul, era încâlcit între corzile parașutei, mi-a cerut să îl ajutăm, l-am ridicat, l-am pus în mașină și l-am dus către ambulanță”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Dinu Dumitru Cotoi.

Comunicatul MApN despre accident și starea pilotului

Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marți, 20 aprilie, este stabilă. Ofițerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române. Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 Lancer. Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip. În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona localității Dedrad, județul Mureș, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00.

Accidente aviatice cu aeronave militare. Cronologie

  • 16 iulie 2018 - Un aparat IAR 99 Şoim, aparţinând Bazei 95 Aeriene "Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu" din Bacău, s-a prăbuşit în judeţul Bacău, în zona localităţii Nicolae Bălcescu. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze.
  • 7 iulie 2018 - Un MiG 21 Lancer, care participa la mitingul organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a murit, după ce a refuzat să se catapulteze, el rămânând la manşă pentru a duce avionul cât mai departe de oamenii care participau la eveniment.
  • 12 iunie 2017 - Un aparat MiG-21 Lancer, din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române, s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de pista Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul decolase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului era conştient.
  • 23 august 2012 - Un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă, s-a prăbuşit, la Craiova, în timpul unor zboruri de probă. Aeronava aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova şi s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare. Pilotul aeronavei a murit la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.
  • 1 noiembrie 2010 - O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă s-a prăbuşit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.
  • 5 iulie 2010 - Pe aerodromul de la Tuzla s-a prăbuşit un aparat AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale. La puţin timp de la decolare, aeronava a pierdut înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc, 12 persoane au murit şi alte două au fost rănite, transmite Agerpres.

Citiți și:

Incident cu unul dintre avioanele MiG-21 LanceR deținute de MApN

Un avion MIG 21 Lancer s-a prăbuşit la un miting aviatic lângă Feteşti. Pilotul a murit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net