Un alpinist român, erou pe Himalaya

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

O sută de şerpaşi nepalezi s-au năpustit cu pumnii şi cu pietre asupra alpiniştilor aflaţi pe Himalaya, pentru cucerirea Vârfului Lhotse. Intervenţia lui Horia Colibăşanu şi a colegilor săi i-a salvat pe alpinişti de linşajul localnicilor, care sunt ghizi pentru căţărători.

Horia Colibăşanu, cel mai bun alpinist român al momentului, încearcă să cucerească Vârful Lhotse (din Himalaya), care ar însemna pentru el al şaselea "optmiar" din carieră şi o nouă premieră în alpinism pentru România. Printre colegii săi de drum se află şi elveţianul Ulei Steck, italianul Simone Moro şi englezul Jonathan Griffith, care i-au supărat pe şerpaşi.

Românul i-a ascuns pe cei trei alpiniști în cortul lui

simeon stalpnicul png

Horia Colibăşanu a povestit pe site-ul său oficial întâmplarea, care a făcut deja înconjurul presei mondiale. "Scandalul a avut loc între un grup de şerpaşi care echipau ruta alpiniştilor spre tabăra 3 (8.300 m) şi alpiniştii Ueli Steck, Simone Moro şi Jonathan Griffith. (...) Echipa lui Simone a fost avertizată să nu treacă pe deasupra corzilor.(...) Pe ultima bucată de urcare, au fost nevoiţi să treacă peste corzile acestora, pentru a ajunge în tabăra 3, unde aveau corturile deja instalate. Acest lucru l-a enervat pe liderul şerpaşilor, care l-a acuzat pe Ueli că l-a lovit în faţă pe unul dintre şerpaşi, cu o bucată de gheaţă", spune Colibăşanu.

De aici a început un adevarat haos, care ar fi putut degenera într-o tragedie. "Au coborât toţi în tabăra 2 şi în jur de 100 de şerpaşi i-au înconjurat şi au început să îi lovească pe alpinişti. Am sărit cu Peter şi cu Justin pentru a-i ajuta. Am luat pioleţii şi i-am ascuns în cort. Au fost ameninţaţi că, dacă nu coboară în tabăra de bază, nu vor mai scăpa cu viaţa. I-am băgat pe toţi trei la noi în cort şi lucrurile au început să se liniştească. I-am împrumutat lui Ueli echipamentul meu şi casca, să nu fie recunoscut şi au plecat înspre tabăra de bază", a mai spus Colibăşanu. Alpinistul elveţian Ueli Steck, rănit la cap, a fost transportat cu un elicopter al armatei la un spital. Horia Colibăşanu, Peter Hamor şi Justin Ionescu îşi continuă ascensiunea pe vârful înalt de 8.516 m. Ei şi-au început aventura pe 8 aprilie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net