Ultimul drum al unui Rege. Istoria României a mai întors o filă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Peste 40.000 de români şi-au plecat capetele şi i-au urat drum bun Majestăţii Sale spre „regatul luminii”.

Zi istorică pentru România! Regele Mihai s-a întors şi va rămâne pentru totdeauna aici. Îşi va dormi somnul de veci în ţara lui, după care a tânjit timp de 45 de ani, cât a fost în exil.

simeon stalpnicul png

Peste 100.000 de români şi-au luat adio de la ultimul rege al ţării, în cele trei zile cât au putut veni la catafalcul său, din Sala Tronului a Palatului Regal. Nici în ziua funeraliilor Majestatea Sa nu a fost lăsată singură. În jur de 40.000 de oameni l-au petrecut pe ultimul drum. 

Oamenii aruncau flori în calea cortegiului

Piaţa Palatului Regal a fost arhiplină începând de la primele ore ale dimineţii, iar mulţimea a aşteptat cu lacrimi în ochi ca fostul lor suveran să iasă pentru totdeauna din principala sa reşedinţă din Bucureşti. ”Spunem adio unui model de decenţă, demnitate, modestie şi înţelepciune. Suntem martorii tăcuţi şi umili la finalul unei ere în care bunul simţ şi buna conducere aflate sub semnul ,«Nimic fără Dumnezeu» devin istorie. Figura caldă, ca a unui bunic plin de pilde şi poveţe, a Regelui Mihai, ne va mai zâmbi de azi doar din lumina Cerului”, sunt cuvintele înţelepte a unui om care şi-a iubit nespus regele. Marius Loghin a dormit vineri noaptea lângă statuia din faţa Palatului Regal. A simţit că trebuie să stea în preajma catafalcului cât mai mult timp cu putinţă şi a afişat un mesaj de căinţă. ”Majestate, iartă poporul tău ingrat, pe cei ce mult te-au supărat, din Ceruri binecuvântează iubirea noastră veşnic trează”. 

simeon stalpnicul png

După o slujbă privată, la care au participat familia şi feţele încoronate ale lumii, printre care Regele Juan Carlos I al Spaniei, Regina Sofia a Spaniei, Prinţul Charles,  Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regina Silvia a Suediei, Regina Anne-Marie a elenilor, la ora 10.58 sicriul cu trupul neînsufleţit a fost scos din Palatul Regal şi aşezat pe un piedestal în piaţă.  La ora 11.00, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă, iar după alte 15 minute sicriul a fost aşezat pe afetul de tun în aplauzele miilor de oameni prezenţi. „Regele Mihai”, „Monarhia salvează România”, dar şi „Jos comunismul!” s-a strigat din public, aclamaţii care nu au fost bine primite de preşedintele ţării Klaus Iohannis şi mai ales de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prezenţi şi ei la eveniment. Au fost imagini impresionante, probabil irepetabile în România.

simeon stalpnicul png

La ora 11.20, cortegiul funerar a pornit către Patriarhie, iar miile de oameni strânşi de-o parte şi de alta a Căii Victoria şi-au salutat regele pentru ultima oară şi au aruncat cu flori. La ora 12.22,  clopotele au început să bată, în timp ce cortegiul funerar a urcat Dealul Mitropoliei. Câteva minute mai tâziu, sicriul a fost dat jos de pe afetul de tun şi transportat în biserică.  Mulţimea nu s-a putut apropia de Patriarhie şi a aşteptat în tăcere după gardurile Jandarmeriei mai bine de o oră, cât a durat slujba. La ora 14.00, cortegiul s-a îndreptat spre Gara Băneasa, iar la ora 15.12, cu 30 de minute întârziere, Trenul Regal a pornit cu Regele în ultima lui călătorie. Pe tot parcursul drumului, mii de oameni au ieşit în gări cu flori, au aplaudat şi i-au scandat numele.

După două ore şi jumătate, Majestatea Sa a ajuns la Curtea de Argeş şi apoi la Catedrala Mănăstirii. Slujba de îngropare a avut loc după ora 18.00, iar în jurul orei 19.00 a avut loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. 

Regele Mihai s-a dus alături de înaintaşi. S-a aşezat lângă Carol I Întemeietorul şi Regina Elisabeta, prima regină a Romaniei, şi-a reîntâlnit bunicul, pe Ferdinand Întregitorul, şi pe mult iubita sa bunică, Regina Maria, dar este de acum şi lângă scumpa sa mamă, Regina Elena, şi-l va ierta pe rătăcitorul tată, Carol al II-lea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net