De ce va fi din ce în ce mai greu ca statul să ne plătească pensiile

pensionari.jpg

pensionarii, pensii, venituri
În județul Teleorman, sunt cei mai mulți pensionari din țară
Citeste tot despre: 

Statului îi va fi din ce în ce mai greu să plătească pensiile. Sunt mulți pensionari în plată, în raport cu salariații, iar problema se va adânci de la an la an. În ultimul trimestru al anului trecut numărul vârstnicilor era de peste 5,2 milioane.

Îngrijorările privind scăderea demografică sunt confirmate, din nou, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimul trimestru din 2017, raportul pensionari/salariaţi a fost aproape egal (9 pensionari la 10 salariaţi).

Teleorman: 17 pensionari la 10 salariați

În București, situația este mai bună: sunt cinci pensionari (484.395 persoane) la zece salariați (993.752 persoane), în timp ce la polul opus găsim Teleormanul cu 17 pensionari la zece salariaṭi. Acesta este de fapt județul cel mai îmbătrânit din România, cu aproape 33% din populaţie de peste 60 de ani.

Iar situația se va înrăutăți. Și asta din cauza numărul scăzut de nou-născuţi şi a creşterii vârstei medii de viaţă, la 73,2 lei.

Potrivit INS, în primele șapte luni ale anului trecut s-au născut puţin peste 104.000 de copii, cu 7.500 mai mic decât în perioada similară a lui 2016.   

Pensia medie: 1.106 lei

Totodată, statistica ne arată că pensia medie lunară a fost la sfârșitul lui 2017 de 1.106 lei, mai mare cu 8,2% faţă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în funcție de zonă, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 500 de lei. Dacă în București s-a situat la 1.360 lei, în județul Botoșani a fost de 860 lei.

INS mai arată că cei mai mulți pensionari, 99,9%, sunt cei de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost de 76,1%, iar a celor ieșiți anticipat din câmpul muncii de 1,9%. Restul sunt agricultori, proveniți din sistemul militar, dar și persoane care primesc de la stat pensia socială.

 

 

 

 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1