Ultimele date despre coronavirus. Ce măsuri de urgență s-au luat în Gorj și București după confirmarea infectării

Ultima actualizare:
Adrian Streinu Cercel
Adrian Streinu Cercel

Au apărut noi informații despre situația privind evoluția coronavirusului în țara noastră. Ministrul Sănătății a transmis că aproximativ 100 de persoane sunt în carantină, iar alte peste 7.000, în izolare la domiciliu. Printre cei care sunt în astfel de situație se află mai multe persoane din Gorj și Dolj care au intrat în contact cu italianul infectat cu coronavirus. În București Spitalul Colentina va funcționa ca spital suport, va primi pacienți care au nevoie de terapie intensivă de la Matei Balș, care nu au coronavirus.

Prigoria, localitatea unde trăiește primul român infectat cu coronavirus pare un loc pustiit. Casele în care se află în izolare cei care au fost în contact cu italianul contaminat cu virusul ucigaș din China sunt păzite de poliție și jandarmi. Iar ceilalți se feresc să mai treacă prin zonă de teama contaminării, cu toate că autoritățile au precizat că doar un singur test a ieșit pozitiv, iar bărbatul se află acum la Institutul Matei Balș din Capitală.  

Prefectul de Gorj, Ion Cristinel Rujan, a anunţat joi dimineaţă că activităţile publice care implică un număr mare de persoane sunt interzise în Prigoria, unde a fost identificat primul caz de îmbolnăvire, iar şcolile au fost închise pentru dezinfecţie, potrivit Digi 24. El a mai precizat că au fost prelevate probe biologice în vederea testării pentru coronavirus de la 73 de persoane. Primul caz de coronavirus a fost confirmat miercuri seară în România, la o persoană din Gorj din grupul care are legătură cu italianul diagnosticat deja la Rimini şi care s-a aflat pentru câteva zile în ţară. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat că bărbatul este asimptomatic, Alte 7 persoane care locuiau în aceeaşi casă vor rămâne la domiciliu şi nu vor putea părăsi locuinţa.

Ce se întâmplăcu gorjeanul infectat cu coronavirus

 Bărbatul a intrat în contact direct cu cetăţeanul italian. El este din Prigoria, are 25 de ani şi lucra la o firmă a italianului. Tânărul a ajuns la Institutul ”Matei Balş”, i s-a stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună.  Potrivit Ministerului Sănătății, ”Transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane. Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, anunţă Ministerul Sănătăţii. Bărbatul a fost predat personalului Institutului Matei Balş şi va rămâne izolat complet de restul pacienţilor.

Când va pleca acasă gorjeanul cu coronavirus

Cu toate că starea pacientului din Gorj contaminat cu coronavirus este bună, este asimptomatic, acesta nu poate părăsi spitalul Matei Balș În orice condiții. Șeful acesti unități medicale, doctorul Adrian Streinu Cercel, spune că ” acesta va fi lăsat să plece acasă abia după ce vor ieși două teste negative consecutive”. Doctorul a confirmat faptul că pacientul român a participat la petrecere.  Streinu Cercel a mai precizat  că pacientul, care a fost adus în această dimineaţă la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, este sănătos, nu primeşte niciun tratament, însă este ţinut sub supraveghere. Medicul a precizat că pacientul lucrează într-o hală cu metale. Italianul a mers la şeful bărbatului în hală şi aşa s-ar fi infectat.

Gabriela Firea îl acuză pe directorul Circului Metropolitan de management defectuos
Gabriela Firea îl acuză pe directorul Circului Metropolitan de management defectuos

De altfel, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a dat asigurări, joi, la începutul ședinței de Guvern, că românul infectat cu coronavirus este în stare bună, precizând că „are o uşoară faringită”. Este un pacient asimptomativ. Are o uşoară faringită. Marea majoritate a celor atinşi de coronavirus au uşoare viroze. Au fost deja de dimineaţă 12 teste care sunt negative şi mai sunt în lucru 17 teste la persoane identificate.”, a spus Costache.

Referitor la modul în care a transmis italianul virusul în România, Streinu Cercel spune că acesta era deja infectat atunci când a ajuns în țara noastră.

”Cert este că italianul era bolnav când era pe teritoriul României.  Avenit bolnav la noi și a plecat după o perioadă de acalmie. Eu speram să fie înainte de apariția bolii. Din păcate nu a fost așa”, a mai spus Streinu Cercel.

Autorităţile italiene au anunţat joi că numărul deceselor provocate de Covid-19 a ajuns la 14, iar cel al persoanelor infectate este de 530.

Nelu Tătaru: Nu aglomerați spitalele și magazinele

Conform cifrelor oficiale, în România sunt 99 de persoane în carantină și alte 7174 de persoane în izolare la domiciliu. Însă autoritățile spun că nu este cazul să ne alarmăm. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru a transmis că face un apel la calm. ”Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viață, să aglomerăm magazinele și spitalele și să nu alertăm rudele.

Cei care se află în carantină sau izolare sunt în grija autorităților. Trebuie să ținem legătura cu medicul de familie”, a precizat oficialul din Ministerul Sănătății.

Ce măsuri au fost luate în București

Primarul Capitalei Gabriela Furea a declarat joi că principala întrebare a bucureștenilor este dacă se impune închiderea școlilor. ”Este normal ca părinții să-și facă griji. Le-am transmis tuturor că toate deciziile se iau la nivelul Comitetului național special pentru situații de urgență, iar noi, pentru București, ținem legătura cu toate instituțiile naționale și respectăm toate regulile care ni se impun, în funcție de evoluția situației. Nu este cazul să luăm măsuri anticipative, să venim cu măsuri grave, până când nu suntem informați că suntem în acea situație în care să aplicăm restricții”, a spus edilul, la comandamentul de urgență convocat pentru coronavirus.

Firea a mai spus că în acest moment, aproximativ 1.000 de persoane sunt în carantină la domiciliu, în București, dar nu există niciun caz de coronavirus.

Primarul Capitalei a precizat că au fost luate măsuri pentru ca spitalul Victor Babeș să poate prelua eventualele cazuri de infectare cu coronavirus.


    Gabriela Firea îl acuză pe directorul Circului Metropolitan de management defectuos
Gabriela Firea îl acuză pe directorul Circului Metropolitan de management defectuos

Spitalul „a alocat un corp de clădire separat, pavilionul B4, cu 60 de locuri, pentru pacienții cu coronavirus, cu circuit separat de la intrare, personalul este dotat cu echipament.

Spitalul Colentina va funcționa ca spital suport, va primi pacienți care au nevoie de terapie intensivă de la Matei Balș, care nu au coronavirus. O colaborare asemănătoare a existat și în perioada de sărbători”, a mai spus Gabriela Firea.

Un italian în vârstă de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna din Italia), recent întors din România în țara sa, a fost diagnosticat ieri cu coronavirus. El este internat la spitalul din Rimini, iar starea sănătăţii sale nu este gravă. Bărbatul s-a aflat în România în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soției sale, care este româncă, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

El a ajuns în România pe aeroportul din Craiova, apoi a locuit, pe perioada vizitei, în județul Gorj.

Autoritățile din Gorj și București a luat măsuri pentru prevenirea contaminării cu coronavirus pe teritoriul României.

Citește și: 

Lista cu spitalele unde te poți testa de coronavirus. Cine își poate face analiza

Președintele Iohannis despre primul caz de coronavirus: Nu există niciun motiv real de panică

Coronavirus în România. Cum se acordă concediul medical și indemnizația pentru carantină

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net