Uite unde va ploua și unde va fi secetă în această vară!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vom avea o vară fierbinte și secetoasă, spun specialiștii. Totuși, vor fi regiuni din țară unde va ploua mult, peste normele meteo. Uite ce spun meteorologii despre precipitațiile din lunile mai, iunie, iulie!

Am avut doar o săptămână de viscol, în ultimele zile de iară, dar înainte și după acest episod a fost mult mai cald decât ar fi fost normal. În sudul țării, au fost diferențe de până la 15 grade mai mult decât ar fi fost firesc în lunile de iarnă și de primăvară.

Luna ianuarie 2018 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor ANM, a explicat climatologul ANM, Roxana Bojariu. Și luna aprilie a fost declarată oficial cea mai mai caldă din ultimii 60 de ani: s-au înregistrat temperaturi de până la 32 de grade. Luna mai a debutat cu valori de vară: au fost frecvent temperaturi de 30 de grade în sudul țării.

Seceta s-a instalat deja în estul țării

Fermierii sunt îngrijorați pentru că precipitațiile au fost puține și se plâng că pământul este uscat deja, iar culturile au început să sufere din lipsa apei. Specialiștii ANM spun că astăzi, 8 mai, s-a instalat deja seceta în județele Brăila, Tulcea, Constanța, Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Bacău.

Centrul European de Prognoză a realizat o estimare a precipitațiilor pentru această vară.

În luna mai, precipitațiile vor fi modeste exact în aceste județe deja afectate de lipsa apei în sol. În schimb, sunt prognozate precipitații în exces în centrul și nord-vestul țării. În aceste zone, pot să cadă peste 100 l/mp, de două ori mai mult ca în sudul țării.

Scenariul se va repeta și în luna iunie, dar cantitățile de precipitații din nord-vestul țării pot să ajungă și la peste 120 l/mp. În schimb, în estul și sudul Moldovei, în Dobrogea, sudul Munteniei și sudul Olteniei, va ploua modest, cel mult 60 l/mp.

Luna iulie va fi fierbinte, iar precipitații vor fi puține în majoritatea regiunilor. Excepție va face nord-vestul țării unde sunt prognozate până la 100 l/mp, aproape de trei ori mai mult ca în sudul țării.

Sursa: ANM

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net