Uite cum să supravieţuieşti pe caniculă!

Ultima actualizare:

Canicula din ultimele zile ne-a transformat locuinţele în adevărate cuptoare, iar dacă ieşi afară din casă simţi cum parcă ţi se afundă picioarele în cimentul fierbinte. Aerul este irespirabil, iar la soare căldura devine insuportabilă. De câteva zile ne topim la peste 35 de grade Celsius, iar vremea nu dă semne că se va răcori. Astfel că, fiecare va trebui să se descurce cum poate. Iată ce să faci ca să suporţi cât mai bine arşiţa din această perioadă!

În mijloacele de transport în comun. Evită aglomeraţia şi hidratează-te

Dacă eşti obligat să faci în aceste zile mai multe drumuri, fie de acasă la serviciu şi înapoi, fie pentru că ai treabă, cu siguranţă vei călători cu mijloacele de transport în comun. Pentru bucureşteni lucrurile sunt mai simple, deoarece pot merge cu metroul. Însă, dacă eşti nevoit să circuli cu autobuzul, tramvaiul, microbuzul sau troleibuzul, trebuie să-ţi iei măsuri suplimentare de siguranţă pentru a face faţă caniculei. Nu de alta, dar ar fi un miracol să nimereşti într-un autobuz cu aer condiţionat.Evită aglomeraţia! Dacă autobuzul este plin ochi nu încerca să te împingi ca să-ţi faci loc. Mai bine mai aştepţi câteva minute şi iei altă maşină, care este mai liberă.Nu te aşeza pe rândul de scaune din spatele autobuzului pentru că în timpul mersului, când motorul funcţionează, acestea se încălzesc destul de tare.Bea cât mai multă apă şi cumpără-ţi un evantai cu care să-ţi faci vânt ca să te mai răcoreşti.Dacă simţi că ţi se face rău, roagă pe cineva care stă pe scaun să-ţi cedeze locul sau încearcă să cobori la prima staţie. Fă orice numai să ieşi la aer şi să ai parte de puţină umbră sau răcoare. 

Acasă. Foloseşte ventilatorul şi aerul condiţionat

Pe timp de caniculă, locuinţele noastre se transformă în adevărate cuptoare dacă nu ştii ce măsuri să iei. Iată cum să-ţi răcoreşti casa!Ţine geamurile închise peste zi şi aeriseşte locuinţa doar dimineaţa devreme şi seara târziu.Lasă aparatul de aer condiţionat pornit peste zi, când nu eşti acasă, şi setează termostatul la o temperatură de 25 de grade Celsius.Cumpără un ventilator şi aşază în faţa lui, în timp ce este pornit, un vas cu apă rece şi gheaţă. Jetul de aer se va răci, iar în casă va fi mai răcoare.Trage jaluzelele sau draperia pentru a împiedica razele de soare să intre în casă.Fă duşuri călduţe şi mănâncă multe fructe şi legume bogate în apă. În acest fel te vei hidrata foarte bine. Evită dulciurile, cafeaua, prăjelile şi grăsimile.

Pe stradă. Mergi pe la umbră şi îmbracă-te în haine albe

Este recomandat ca atunci când ieşi afară să te îmbraci cu haine albe sau deschise la culoare, lejere, din bumbac sau alte materiale naturale.Evită blugii, pantalonii lungi şi hainele strâmte, mulate pe corp. Îmbracă fuste şi rochii largi, pantaloni scurţi, maiouri şi tricouri cu mâneca scurtă, încalţă-te cu sandale sau încălţăminte din pânză şi evită pantofii închişi.  Nu uita acasă ochelarii şi pălăria de soare şi încearcă să mergi cât poţi de mult pe la umbră. Ocoleşte zonele însorite, chiar dacă drumul va fi puţin mai lung.  Foloseşte cremă pentru protecţie solară.Ia cu tine o sticlă cu apă plată şi hidratează-te! Pe stradă te poţi delecta cu o îngheţată sau poţi mânca fructe precum mere.Te poţi proteja de razele de soare cu o umbrelă.

Click! spune

Meteorologii au anunţat cod galben de caniculă până mâine. Vor fi afectate zone întinse din vestul şi sud- vestul ţării, iar temperaturile vor depăşi, local, 36 de grade Celsius. În Lunca Dunării se vor înregistra chiar 38 de grade.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net