Uite cum petreceau românii ziua de 1 Mai în comunism!

1_mai_1989.jpg

1 mai 1989
Ziua Muncii era marcată cu defilări grandioase la care participau mii de persoane

Pentru majoritatea românilor, ziua de 1 Mai nu mai este ”ziua oamenilor muncii”, ci doar o minivacanță la mare, la grătar sau pur și simplu câteva zile libere în familie. Însă, în perioada comunistă, evenimentul era marcat cu parade grandioase.

În zilele noastre, ziua de 1 Mai este doar prilej de petrecere și relaxare. Vremea bună a scos oamenii din case. Au luat drumul spre pădure, la grătare încărcate cu mici, sau spre mare la Mamaia, Costinești sau Vama Veche.

Însă, cei mai în vârstă își amintesc bine cum era pe vremea comuniștilor.

1_mai_ceausescu.jpg

1 mai ceausescu
De 1 Mai, se organizau parade cu muncitori îmbrăcaţi ca la zi mare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci

Parade de muncitori îmbrăcaţi ca la zi mare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, aşa manifestau românii de 1 Mai, mobilizaţi de activiștii PCR. Se făceau repetiții cu mult timp înainte și se scriau mii de pancarte cu lozinci.

Evenimentul era marcat cu defilări grandioase la care participau mii de persoane. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu ”sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.

Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Doar această ultimă parte a supravieţuit după 1990. Acum, 1 Mai este doar o zi liberă în calendar.

Loading...