Uite cum arată uniformele elevilor în școli din 9 țări!

maria2.jpg

eleva maria
Maria este elevă în clasa a II-a și are o uniformă veselă
FOTO: CLICK!RO
Citeste tot despre: 

Știați că primele uniforme școlare au apărut acum 465 de ani? Prima școală care a introdus uniforma a fost Christ Hospital School din Londra, în anul 1552, apoi această practică s-a răspândit peste tot în lume.

Este o dispută între cei care vor ca elevii să poate uniformă și cei care nu mai vor să se îmbrace la fel. Dezbaterea este veche de sute de ani, inclusiv la noi în țară. Cele mai multe țări au renunțat în ultimii ani la uniformele unice și au permis școlilor și părinților să decidă singuri cum să arate elevii care vin la școală. Însă, peste tot în lume se cere ca ținutele să fie decente.

Iată cum arată uniformele în 9 țări din lume.

România

Înainte de 1990, fetele purtau un sarafan închis la culoare și bluze bleu ori albe, iar băieții trebuia să poarte costum bleumarin închis sau negru, și cămași albe ori albastru deschis. Elevele din clasele mici aveau șorțulețe pepit, albastru cu alb, și purtau cravate de pionier.

uniforme_comunism.jpg

uniforme comunism elevi pionieri
Așa se îmbrăcau elevii de gimnaziu în comunism

uniforme elevi deschidere an scolar.jpg

uniforme elevi deschidere an scolar
Astăzi, părinții și școala decid cum să fie ținuta elevilor

Astăzi, tot mai multe școli au decis ca elevii să poarte uniforme moderne, după modele alese de părinți.

Japonia

Uniforma școlară japoneză pentru fete, „seifuku”, este celebră în întreaga lume, datorită filmelor de desene animate. Fetele poartă bluze cu croială marină și o fustă plisată, care devine din ce în ce mai scurtă, pe măsură ce fata înaintează în vârstă.

Marea Britanie

Prima uniformă era albastră. Acum, fiecare școală are propriile ei uniforme și simboluri. Unele școli pretind elevilor să poarte pantaloni scurți chiar și  când este foarte cald.

Australia

Uniformele elevilor școlare se aseamănă foarte mult cu cele britanice, numai că sunt mai lejere și mai ușoare, iar din pricina căldurii se poartă și pălării.

China

Uniforma școlară este obligatorie în școlile din China. Sunt unele mai subțiri pentru vară și altele mai groase, pentru iarnă, similare pentru fete și băieți.

Rusia

Aveau și ei uniforme unice, dar după 1990, școlile decis singure cum să arate vestimentația elevilor.

Turcia

Copiii de grădiniță nu au îmbrăcăminte standard, iar elevii se îmbracă diferit de la un ciclu de învățământ, la altul.

Germania

Nu există o tradiție a uniformelor, dar școlile publice și cele private stabilesc elemente de identificare a propriilor elevi. Pot să fie culori anume, embleme, ecusoane.

Cuba

Uniformele sunt compuse din cămăși albe și fuste sau pantaloni roșii.

Loading...