Uite cum arată toaletele școlilor de comună! În clase este frig ca afară

latrina_scoala_ialomita.jpeg

latrina_scoala_ialomita
Suntem în anul 2020, dar în mediul rural elevii se duc tot la latrine în fundul curții să își facă nevoile
FOTO: Ministerul Educației

Suntem în anul 2020, dar în mediul rural elevii se duc tot la latrine în fundul curții să își facă nevoile. Multe din grădinițele și școlile de la sate se încălzesc la sobe cu lemne, dar în clase este frig ca afară. Ministrul educației spune că au fost bani, dar primarii nu au investit în învățământ.

Ministrul educaţiei, Monica Anisie, a vizitat astăzi 14 ianuarie, o grădiniță și o școală din comunele Axintele şi Sălcioara, judeţul Ialomiţa.

Cum arată toaletele școlilor de comună

Demnitarul s-a arătat "indignată" de atitudinea unor primari care nu au accesat fonduri pentru construcţia de toalete în grădiniţe şi şcoli.

"Sunt indignată că aceşti colegi, profesori ai mei au privit lucrurile ca pe o normalitate atunci când i-am întrebat unde se duc copiii la baie. Au spus: «în curte». Sunt indignată că autorităţile publice locale, de 30 de ani, nu investesc în educaţie. Au fost alocate fonduri printr-o hotărâre de guvern, aveau posibilitatea să construiască aceste toalete, aveau posibilitatea de a îmbunătăţi viaţa copiilor la şcoală şi mulţi dintre ei nu au făcut-o. Asta este, de fapt, problema. Ne mirăm la fiecare început de an şcolar de ceea ce se întâmplă. Nu ar trebui să ne mirăm, autoritatea publică locală trebuie să investească în educaţie. Avem exemple de bună practică", a spus Monica Anisie după prima vizită, în comuna Axintele.

Aici, ea a constatat că nu există pază la una dintre grădiniţe, iar copiii merg la toaletele din curte singuri, printr-o zonă plină de noroi.

În clase este frig ca afară

De asemenea, chiar dacă există o centrală şi calorifere montate în clase, pentru încălzire se folosesc tot sobe pe lemne, deoarece centrala nu este destul de puternică pentru a asigura o temperatură corespunzătoare pentru cei mici.

scoala_cu_soba_ialomita.jpeg

scoala_cu_soba_ialomita
Chiar dacă există o centrală şi calorifere montate în clase, pentru încălzire se folosesc tot sobe pe lemne, deoarece centrala nu este destul de puternică pentru a asigura o temperatură corespunzătoare
FOTO: Ministerul Educației

"Banii care au fost alocaţi printr-o Hotărâre de Guvern, au fost alocaţi nu numai pentru una din primării, au fost alocaţi bani pentru toate cele 856 de unităţi de învăţământ care aveau astfel de toalete, în curte, şi aceşti bani, unii dintre primari, i-au returnat, pentru că nu au făcut nici măcar proiectul, nu au luat nici măcar banii de proiectare pentru aceste toalete. Aici ne aflăm fix în această situaţie", a mai spus ministrul educaţiei după vizita din Axintele.

Citește și:

Să tot înveţi într-o asemenea şcoală! Unde se află cel mai modern liceu din România

Circa 5 milioane de români își fac nevoile în fundul curții

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1