Uite ce soartă a avut celebra «limuzină» ARO a lui Ceauşescu

9-act-1.jpg

Nicolae Ceauşescu, mândru, în maşina sa preferată
foto: Muzeul de Istorie

Obiectele care i-au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu au stârnit, dintotdeauna, curiozitate şi fascinaţie. Unele au chiar poveşti extrem de interesante, aşa cum este şi cea a celebrei ”limuzine” ARO 304 folosită de fostul dictator la diferite evenimente oficiale.

Dictatorului Nicolae Ceauşescu nu-i plăceau în mod special maşinile (prefera elicopterul), însă avea o obsesie legată de acestea: să fie de fabricaţie românească, pentru a demonstra „superioritatea industriei socialiste”. Deşi a mers şi cu Dacia 1100 (a fost singura maşină la volanul căreia a fost fotografiat în timp ce o conducea), Dacia 1310 şi Dacia 2000, Ceauşescu a fost ataşat cel mai mult de un ARO 304 de fabricaţie specială. Practic, s-au făcut doar şase astfel de maşini, autoturisme unicat. Despre cum arăta ARO 304 prezidenţial (fabricat în 1977, în uzina de la Câmpulung) a povestit pentru adevarul.ro unul dintre puţinii oameni care au avut şansa să se uite sub capota lui în acele vremuri. Se numeşte Toader Simion, a fost o viaţă mecanic auto la Galaţi şi o vreme a lucrat la „garajul partidului”, aflat undeva pe strada Crizantemelor (acum, acolo este un supemarket; garajul a fost demolat de mult).
„Eram considerat cel mai bun mecanic auto din Galaţi. Toţi veneau la mine să-i rezolv: prim-secretari, şefi de la combinat, oameni grei. Ţin minte că în 1984 venise Ceauşescu la Galaţi să vadă combinatul şi şantierul. Bine, el venise cu elicopterul, dar securiştii i-au adus şi maşina, pentru deplasări scurte prin oraş.

9-act-2.jpg

Aşa arată acum maşina ARO 304
foto: ANAF

Numai că, pe drum, au lovit o oaie, pe undeva pe lângă Brăila, aşa că s-a cerut de urgenţă o revizie”, ne-a povestit fostul mecanic, acum pensionar. „M-au chemat de acasă. Era seara, pe la 7 şi ceva, că aduseseră maşina cu o zi înainte. M-am dus, ce era să fac? Am verificat frânele, direcţia, motorul, roţile, tot ceea ce se putea verifica. Era în stare perfectă. Nici nu se cunoştea că izbise ceva. Avea tablă ca un tanc”, ne-a mai povestit gălăţeanul. Deşi era prezentată drept o minune a tehnicii socialiste, de fapt automobilul ARO 304 cu care era transportat Ceauşescu era o maşină făcută din bucăţi. Mai puţin de 30% dintre componente erau de fapt de la un ARO standard sau fabricate în România.

Au fost fabricate doar şase exemplare

După Revoluţia din 1989 cele şase autoturisme ARO 304/306 din garajul prezidenţial au intrat în dotarea Serviciului de Pază şi Protocol (SPP), care le-a scos la licitaţie în 2002. Unul dintre acestea (se spune că cel mai folosit de Ceauşescu) a ajuns în posesia controversatului om de afaceri Ovidiu Tender. Ulterior, maşina a ajuns la Ministerul de Finanţe, fiind pus sub sechestru în urma anchetei penale şi a procesului în care Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spălare de bani. Începând cu 2017, Fiscul a încercat în câteva rânduri să vândă maşina (care are la bord circa 72.000 de kilometri), însă preţul cerut (aproape 30.000 de euro) li s-a părut prea mare amatorilor de suveniruri din epoca Ceauşescu. Ultima licitaţie, eşuată, s-a desfăşurat în martie 2019.

Loading...

Citește și

  • nicolae ceausescu

    Nicolae Ceaușescu ar fi avut 100 de ani în acest an, dacă nu ar fi fost executat în ziua de Crăciun, din 1989. După dispariția lui, câțiva dintre cei care au lucrat pentru Nea Nicu au început să povestească. Printre altele, așa am aflat că șeful Republicii Socialiste România avea o mulțime de pasiuni.

  • Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit pe marţi (26 ianuarie) 98 de ani. Obsedat de propria imagine, el a avut grijă ca anumite detalii legate de viaţa sa privată să nu se afle. Aşa se face că multe lucruri despre fostul lider comunist au ieşit la iveală de abia după moartea acestuia. Iată lucruri mai puţin ştiute despre Nicolae Ceauşescu.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1