Uite ce ne așteaptă de la 1 noiembrie!

Ultima actualizare:

    De la 1 noiembrie, salariul minim pe economie va creşte diferenţiat în funcţie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe ţară şi 2.350 lei salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare sau pentru angajaţii cu 15 ani vechimeFOTO: Click!
De la 1 noiembrie, salariul minim pe economie va creşte diferenţiat în funcţie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe ţară şi 2.350 lei salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare sau pentru angajaţii cu 15 ani vechimeFOTO: Click!

În luna noiembrie, cele mai comentate subiect vor fi salariile și deciziile de impunere pentru diferențele din impozitul pe venit. Iată ce ne așteaptă de la 1 noiembrie!

O mulțime de români s-au trezit cu decizii de impunere pentru diferențele din impozitul pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate din ultimii 4-5 ani, adică de prin 2013. Erau anunțați că au de plătit sume mari, deși nu îi anunțase nimeni din timp că au aceste datorii la stat. Această situație va fi reglementată în luna noiembrie, a promis ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici.

MAJORAREA SALARIILOR

Salariile se vor majora de la 1 noiembrie și nu de la 1 ianuarie, cum era programat. Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariul minim pe economie va creşte diferenţiat în funcţie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe ţară şi 2.350 lei salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare sau pentru angajaţii cu 15 ani vechime. ”Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost ea adoptată de Parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu şi anume să se aplice direct grila din 2022 în 2020, aşa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federaţii sindicale. Considerăm însă că legea trebuie aplicată aşa cum a fost adoptată de Parlament şi cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 şi creştere anuală cu 25 la sută din diferenţă până la grila din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani”, a spus ministrul Olguța Vasilescu, citată de adevarul.ro.

DECIZII DE IMPUNERE

ANAF va trimite curând decizii de impunere pentru diferențele din impozitul pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate din ultimii 4 ani, se arată într-un proiect de ordonanță al Finanțelor, publicat sâmbătă (20 octombrie) pe pagina oficială a Ministerului de Finanțe.

DISCOUNT DE 10% PENTRU CEI CARE PLĂTESC LA TIMP

Vineri (19 octombrie), ministrul Eugen Teodorovici spunea că ANAF a greșit că nu a trimis la timp decizii de impunere pentru diferențele din impozitul pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate din ultimii 4-5 ani și, pentru această omisiune, statul va face un discount de 10% pentru cei care plătesc la timp.

„Pentru restanțele din ultimii cinci ani, la CAS și CASS, pe care ANAF-ul le-a lăsat să treacă, netrimițând acasă decizia de impunere, din omisiune sau din alte motive. Până la final de octombrie, finalizăm pe cei cinci ani, ce are de dat statului și, pentru ca statul nu a avut rol activ în acest sens, la fel, obligația de plată va fi martie 2019. Dar, dacă plătesc mai devreme, până în decembrie, acordăm un discount de minim 10%, 10-15%, pentru că statul a greșit, deși legea spune în termen de 60 de zile de la emitere”, a spus vineri (19 octombrie) Eugen Teodorovici, citat de adevarul.ro.

Sâmbătă, pe site-ul MFP a fost pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal – bugetare și pentru modificarea unor acte normative. Astfel, se stabilește data de 15 martie 2019 drept termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru diferențele de impozit și/sau contribuții rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017.

Pentru plata cu anticipație a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală, care au în vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 și definitivarea contribuției de asigurări sociale datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se acordă o bonificație de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv.

De asemenea, se stabilește 30 iunie 2019 drept termen de plată pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017. Pentru plata cu anticipație a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acordă o bonificație de 10% din aceste sume, dacă sunt platite integral până la 31 martie 2019, inclusiv, scrie adevarul.ro.

SE REDUCE TERMENUL DE PRESCRIPŢIE A DATORIILOR

”Mi-a venit ideea de a propune o modificare legislativă, că sunt 5 ani pentru prescriere şi am spus că poate ar fi bine să ducem această perioadă de prescriere de la 5, la 2 ani, pentru că în primul an declari veniturile, ăla nu se ia în calcul, dar după momentul obligaţiei de plată trebuie să înceapă să curgă momentul de prescriere. Asta pentru ca şi ANAF să poată acţiona din timp, să nu văduvească bugetul de stat cu sume pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile şi înainte de prescriere vine cu o astfel de măsură”, a mai afirmat Teodorovici, citat de Hotnews.ro.

Dacă ANAF nu emite decizia de impunere în acest termen, Fiscul nu mai poate acţiona pentru recuperarea datoriei. În cazul dreptului Fiscului de a executa silit pentru recuperarea creanţelor fiscale, perioada de 5 ani curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care obligaţia fiscală devine scadentă, termen indicat de decizia de impunere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net