Uite ce ne aduce toamna!

Ultima actualizare:

    Alimentele s-au scumpit  în luna august cu 4,5%
Alimentele s-au scumpit în luna august cu 4,5%

Toamna asta nu vine doar cu frunze arămii şi murături la borcan. Se anunţă încă un rând de scumpiri şi multe întrebări despre noul sistem de calcul al pensiilor. Deja în luna august preţurile la alimente şi servicii au mai crescut puţin.

Vom avea multe surprize în această toamnă. Specialiştii se tem că urmează un nou val de scumpiri.

Alimente. În august, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,15%, informează INS. Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,78%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,61%. Astfel, tarifele percepute pentru transportul aerian au crescut în august, faţă de decembrie 2017, cu 18,66%.  Cele mai mari scumpiri, raportat la ultima lună din anul trecut, s-au înregistrat însă în cadrul serviciilor poştale, care au crescut cu 21,54% în luna august.  

Şi gazele naturale s-au scumpit în august faţă de decembrie 2017, cu 16,61%.   Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte, a crescut, în august faţă de decembrie, cu 5,61%. 

Gaze. Consumatorii vor avea surpriza neplăcută să constate că facturile vor fi mai mari, după ce gazele naturale urmează să se scumpească chiar de la 1 octombrie cu circa 2-5%, scrie adevarul.ro, care a consultat experţi în piaţa de gaze. Preţul gazelor naturale pe piaţa românească a început să crească la începutul verii, iar evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale a crescut cu aproape 50% în ultimul an. În acest context, de la 1 octombrie vom asista la o creştere a preţului gazelor naturale pentru populaţie cu circa 2 – 5%. 

Pensii. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat că recalcularea pensiilor pentru anumite categorii de pensionari va dura maximum un an. De la 1 octombrie, până la data de 30 septembrie 2019, vor fi recalculate toate pensiile care intră sub incidenţa Legii 221/27 iulie 2018, aflată deja în vigoare.   Legea modifică sistemul unitar de pensii şi vizează două categorii de persoane: cele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensii începând cu luna august 2018, precum şi anumite categorii de pensionari cu drepturi în plată, care vor beneficia de recalcularea acestor drepturi prin utilizarea a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel utilizat iniţial. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net