Uite ce găteşte călugărul MasterChef!

Ultima actualizare:

    Călugărul Efrem Bandarică şi una dintre operele sale de artă din bucătărieFotografii: Arhiva personală Efrem Bandarică
Călugărul Efrem Bandarică şi una dintre operele sale de artă din bucătărieFotografii: Arhiva personală Efrem Bandarică

Ceea ce prepară călugărul Efrem de la Mănăstirea Dervent (judeţul Constanța) se mănâncă întâi cu ochii, pentru că monahul este un împătimit al culorilor, după cum se recomandă. Bucatele au forme diverse, toate într-o combinaţie spectaculoasă din care lipsește carnea.

Credincioşii care trec pragul Mănăstirii Dervent îşi ling degetele după ce gustă mâncarea gătită de călugărul Efrem Bandarică. La lăcaşul de pe malul Dunării, de lângă Ostrov, se mănâncă doar legume, pește şi fructe. Monahul folosește rar ulei: „Nu fac niciodată prăjeli. Nici măcar nu călesc mâncarea. Totul este fiert, sănătos. Natural, fără adaosuri, iar Delikat-ul, când îl primesc, îl arunc direct la gunoi“, zâmbeşte el.

O bunătate: sărmăluţe de post
O bunătate: sărmăluţe de post

În anul 2000, când a intrat în mănăstire, avea 17 ani, iar stareţul i-a spus: „Tu te vei ocupa de mâncare de acum încolo“. Tânărul s-a speriat la început: „Cum Dumnezeu să gătesc eu pentru toată obștea, dacă n-am făcut asta niciodată?“. S-a apucat de bucătărit, iar femeia care pregătea mâncarea la mănăstire l-a încurajat: „Așa ardeam și eu oalele la început, când m-am măritat“.

Călugărul Efrem Bandarică  are acum 33 ani şi este un MasterChef în bucătăria austeră a mănăstirii din sud-vestul Dobrogei. De bucatele pregătite de el se bucură frații săi de la mănăstire, pelerinii sau turiștii. „Eu mănânc carne doar dacă ies din mănăstire: când mă duc acasă la părinți sau când merg în vizită la cineva. Nu pot refuza hrana pe care omul mi-o oferă cu toată inima“, spune Bandarică pentru “Weekend Adevărul”.

Aşa arată coliva pregătită de monah
Aşa arată coliva pregătită de monah

La Dervent, pentru felul întâi gătește câte șase căldări de ciorbă pe zi. Felul doi este ușor: iahnie de fasole, pilaf de orez, tocăniță de cartofi şi salată de crudități. Dimineața, la micul dejun, energia zilei se ia din pâine, dulceață, ceai. Uneori, călugării țin post negru și nu le trebuie nici mâncare, nici apă. Dar de credincioșii care le calcă pragul, Efrem are grijă întotdeauna să nu-i țină flămânzi. Pentru Paști a avut de vopsit 1.500 ouă. La masa de la Dervent au luat loc 18 călugări, mireni veniți în vizită, localnici, muncitori care lucrează la ridicarea noii mănăstiri şi grupuri de turiști.

Click! spune

Efrem Bandarică e şi un pictor talentat
Efrem Bandarică e şi un pictor talentat

Gicu Bandarică, viitorul călugăr Efrem, s-a născut în localitatea tulceană Niculițel şi avea de mic talentat la desen. În 2002 a mers în Grecia, la cursuri de iconografie bizantină şi a învăţat să picteze îngeri, sfinți, serafimi şi heruvimi. A urmat și Facultatea de Arte Plastice în Constanța, iar de curând a avut vernisajul unei noi expoziții de pictură. „În atelier sau în bucătărie, simt că mă îndrumă Dumnezeu“, explică Efrem.

O reţetă de la Efrem: plachie dobrogeană

Ingrediente: un crap (somn, știucă) până în trei kilograme; cinci cepe mari; cinci linguri de ulei; șase linguri de bulion; câteva foi de dafin (4-5); 150 mililitri vin alb sec; piper și sare.

Preparare: se curăță și se spală peștele, apoi se sărează; se lasă cam 15 minute la sare; se taie ceapa solzișori, se pune într-o tavă, se amestecă apoi cu bulionul, sarea și foile de dafin; deasupra se așază peștele; se stropeşte cu puțin vin alb amestecat cu puțină apă (o ceașcă de soluție), după care se introduce tava în cuptorul încins; după 30 de minute se scoate, se amestecă ușor sosul format, după care se adaugă vinul rămas; după ce s-a întors peștele pe partea cealaltă, se mai lasă 20-30 de minute și apoi se scoate din cuptor. Poftă bună!

Vezi mai multe fotografii şi citeşte povestea completă pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net