Uite cât de benefic este sexul pentru sănătate!

Ultima actualizare:

    Mângâierile fizice sunt esențiale într-o relație
Mângâierile fizice sunt esențiale într-o relație

Specialiştii în psihologia de cuplu spun că oamenii simt şi înţeleg iubirea prin cinci elemente: cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile primite şi mângâierile fizice. Dintre acestea, psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că manifestarea cea mai profundă a iubirii se realizează prin limbajul mângâierilor fizice, pornind de la ținutul de mână, sărutări, îmbrățișări și până la contactul sexual în sine.

„Toate aceste gesturi sunt modalităţi de a-i comunica partenerului emoţia iubirii. Ba, mai mult, atingerea fizică este în sine mai mult decât exprimarea iubirii, ci o cale de a ne menţine sănătatea şi tinereţea atât la nivel emoţional, cât şi mental sau fizic. În folclor, sunt răspândite trei expresii care descriu cel mai corect puterea îmbrăţişărilor: avem nevoie de 4 îmbrăţişări pe zi ca să supravieţuim, 8 ca să ne menţinem şi 12 ca să creştem. Mai mulţi oameni de ştiinţă au concluzionat, prin nenumărate experimente, că nevoia de contact corporal este la fel de importantă precum nevoia dea mânca, de a bea apă sau de a dormi”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă.

Efectele îmbrăţişării sau atingerii fizice

Pe lângă senzația de bine pe care o crează, îmbrățișările au ca efect alinarea durerii sufletești, reduc anxietatea și depresia. Din acest motiv, persoanele care au aceste trăiri au șanse mai mari de recuperare și recăpătare a stării de bine dacă au pe cineva alături, fie chiar și un animal de companie.

De asemenea, îmbrățișările pot lupta eficient împotriva infecțiilor și pot reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Importanţa atingerii se reflectă în compoziția pielii noastre, care are milioane de celule receptoare sensibile la cea mai mică schimbare de presiune și în structura creierului, unde s-a descoperit că aria din cortexul cerebral prefrontal dedicată atingerii este mult mai mare decât suma ariilor tuturor celorlalte simțuri.

„În doar zece secunde de îmbrățișare se produce la nivel fizic o scădere a oxitocinei (hormonul stresului) în creier. Această reacție chimică scade presiunea sângelui, luptă împotriva oboselii și a infecțiilor și ameliorează simptomele depresiei. De asemenea, prin îmbrăţişări, scade cantitatea de cortizol din sânge (hormonul care reglează metabolismul glucidic). Reacțiile biochimice și fiziologice la îmbrățișare, pot produce (în special la femei, arată unele studii) îmbunătățirea competențelor sociale (comunicare, reducerea sentimentelor de jenă, asertivitate) și creșterea sentimentului de încredere. Totodată, îmbrăţisarea aduce stimulări psihice și fiziologice pozitive, atât la cei care îmbrățișează cât și la cei îmbrățișați, crescând sentimentul de protecție, siguranță, încredere în sine și în cei din jur, forță interioară şi sănătate”, explică psihologul.

Sexul aduce sănătatea în corp și liniștea în suflet

Apetitul sexual este dat de nivelul de estrogen din sânge, iar atracția propriu-zisă, pe care o simțim față de partener, este provocată în principal de trei neuro-transmițători: adrenalina, dopamina și serotonina. Adrenalina face inima să bată mai tare și pulsul să crească, de aici și „fluturașii din stomac”, dopamina și serotonina provoacă plăcerea.

„În timpul actului sexual, al unui sărut sau al unei atingeri, hipotalamusul secretă și neurohipofiza eliberează vasopresină şi oxitocină. Acești hormoni sunt responsabili de menținerea și dezvoltarea sentimentelor de dragoste, de apariția plăcerii și influențează totodată fidelitatea unei persoane (în studiile efectuate pe animale, s-a observat că acești hormoni pot lega pe viață partenerii). Eliberarea de oxitocină constituie o explicație a faptului că unele persoane se îndrăgostesc cu adevărat după ce fac dragoste cu partenerul, devenind mai înțelegători, mai permisivi și mai atenți la părțile pozitive ale partenerului. Acest lucru se întâmplă deoarece, din momentul în care dopamina începe să excite centrii specifici din creierul nostru, zonele care procesează emoțiile negative și critica socială negativă își încetinesc acțiunea până la sistarea acesteia (fapt arătat de analiza tomografică a persoanelor îndrăgostite)”, adaugă Laura Maria Cojocaru.

„Make love, not war” are semnificații mult mai legate de sănătate

În timpul actului sexual, chiar și la o simplă atingere a partenerului, sunt eliberate în corpul fizic endomorfinele („hormonii fericirii”). Acestea mențin dorința, pasiunea și fericirea în cuplu.

„După un anumit timp, însă, activitatea endomorfinelor scade, ceea ce poate duce la instalarea rutinei în relație. Activitatea sexuală devine, deci, foarte importantă în acest moment, deoarece în timpul orgasmului aceste endomorfine se eliberează în tot corpul, dând senzația de fericire extremă. De asemenea, acești hormoni ajută și la eliminarea stresului, îmbunătățesc performanțele intelectuale ale persoanelor, mențin tinerețea și vitalitatea organismului”, încheie psihologul Laura Maria Cojocaru.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net